{ "title": "Acı Biberli Domates Sosu", "image": "https://www.biber.web.tr/images/Aci-Biberli-Domates-Sosu-31.jpg", "date": "20.01.2024 12:54:02", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "Acı Biberli Domates Sosu: ege yöresinde yapılan pratik ve lezzetli bir sostur. Acı biber ve rendelenmiş domates ile hazırlanıp kavanozlara koyduğumuz sos kışın pilav yanına bayanların kadın toplantılarında bir tabak kısır yanında süper gider. Bu harika sos kış aylarında yenmesi için yapıyorum uzun süreli dayanıklı oluyor. Acı biberli, domatesli sosumuz et yemeklerin yanında, kahvaltıda veya meze olarak tüketiriz. Bu aylarda domates çok lezzetli oluyor ve çok uygun oluyor tam acı biberli, domatesli sos yapma zamanıdır. Benim gibi acı seviyorsanız bu sos tam size göredir. Sabahları bu acı biberli sos kahvaltı sofranızın vazgeçilmezi olacaktır. Dilerseniz servis yapacağınız zaman içine biraz çekilmiş ceviz baharat ilave edebilirsiniz. Bu yapacağımız sos pişirilmeden sadece konserve olarak yapılır.

Acı biberli Domatesli Sos malzemeleri: 
Acı Biberli Domates Sosu Nasıl Yapılır?

İlk başta ellerinize eldiven takmalısınız acı biberlerden elinizin yanmaması için. Yeşil biberleri bir büyük kabın içinde bol su ile temizce yıkayın saplarını kesin ve istediğiniz boyutta biberleri doğrayın. Domatesleri iyice yıkayın kabuklarını soyun ve bir büyük bir kabın içerisine rendeleyin. Domateslerin üzerine doğradığınız acı biberleri ilave edin bir büyük servis kaşığı ile karıştırın. Bir büyük cam kavanoza acı biberli domates karışımını doldurun çok dolu olmasın. Şişeye koyduğunuz sosun içine doğradığınız sarımsakları ilave edin ardında kaya tuzunu ve sirkeyi ilave edip karıştırın. Şişenin ağzını bir temiz tülbentle kapatın ve bir köşeye koyun bir gün bu şekilde bekletin. Ertesi gün şişenizi alın ve sosun tadına bakın tuzu ve sirkesi yeterli değilse ilave edebilirsiniz. Acı biberli domatesli sosu 1 kiloluk şişelere doldurun ve şişelerin yıkanıp temizlenen yeni kapaklarını sıkıca kapatın. İsterseniz sosu yarım litrelik şişelere doldurabilirsiniz. Derin şişelerin sığacağı gibi bir tencereye şişelerin ağzı aşağıya getirerek yerleştirin ve şişelerin yarısına gelecek kadar su doldurun. Tencereyi ocağa alın ve harlı ateşte suyu kaynatın, su kaynadıktan sonra 5 dakika daha kaynamasını bekleyin. Kaynama işlemi bittiğinde şişeleri suyun içinde alarak kapakları aşağı gelecek şekilde bir köşeye koyun. Bu şekilde bir gece beklesin sabahleyin şişelerin ağzında su akmamış ise acı biberli domates sosunuz olmuştur. Fakat şişelerin ağzında su akmış ise bu demektir ki şişelerin ağzı iyi kapanmamış içindeki hava alınmamış. Kaynattığınız şişelerde sorun yoksa şişeleri düz çevirip güneş almayan bir yerde saklayın. Acı biberli domatesli sosunuz hazırdır, yemek için kapağını açtıktan sonra dolapta bir ay dayanıyor.

Afiyet olsun.
" } ] }