{ "title": "Biber Gazı", "image": "https://www.biber.web.tr/images/biber-gazi.jpg", "date": "23.01.2024 04:24:51", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Biber gazı, şeklinde malum OC acı biberlerden ele geçirilen bir yağdır. Bu yağ organik çözücüde eritildikten ardından sıvının buharlaştırıldığını ve geride mum kıvamında bir madde kaldığını vurgulayan Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ege Özgentaş, kamuoyunun genel şeklinde \" biber gazı \" diye adlandırdığı bileşik ile ilgili şu verileri verdi: \" Biber gazının ismi 'Oleoresincapsicum'dur. Kısacası OC şeklinde adlandırılan bu mumsu madde içerisinde bulunan kimyasallar kullanılan nebat çeşidine yönelik fark gösterdiğinden kullanılan her biber gazının tesirinin aynı olmasıdır. OC itici bir gaz içinde değişik yoğunlukta hazırlanır ve basınçlı şeklinde kapsül, tüp ya da spreylere doldurulur.

Gözleri yaşartan gazların bilinen etkileri nelerdir?
Biber gazının etkisini belirleyici faktörler
Çok nadir de olsa biber gazına maruz kalmak ölümle sonuçlanabilir. İleri yaşlardaki kişilerde, kalp hastalarında ya da solunum yolları sorunu hayatını sürdüren bireylerde bu riziko yüksektir. Vefat sebepleri içinde çoğunlukla boğulma bulunmaktadır.

İstenmeyen etkileri nelerdir?

Biber gazıyla bir defa temas sağlanmış ise etkiler sıhhatli insanlarda bir zaman ardından sekel bırakmadan kaybolur. Fakat bu gaza çok fazla sayıda maruz kalındığında göz ve deride kabul görmeyen etkiler glokom, katarakt, göz içi kanama, gözün şeffaf tabakasında ülser, dermatit, surat ödemi, şu anki deri rahatsızlığının bir ek olarak nüks etmesi görülebilmektedir. KOAH ve astım benzeri akciğer hastalığı olanlarda bir defa temas dahi ölüme sebep olabilir. Göz yaşartıcı gazlar hamilelerde az ve erken doğum rizikosunu arttırmaktadır.

Biber gazının etkisinde kalınırsa neler yapılmalıdır?

Mümkünse o ortamdan terk etmek ve temiz havada bulunmak gerekmektedir. Deri yanması ve kaşınması var ise bu bölgedeki elbiselerin çıkartılarak temas bölgesinin su ve sabunla yıkanması faydalı olabilmektedir. CS kullanılmış ise su mahaline hafif alkali bir solüsyon (%6 sodyum bikarbonat, %3 sodyum karbonat ya da %1 benzalkoniumklorid) kullanılmalıdır. Biber gazını kullanmış ise iletişim lens anında çıkartılmalı, gözler bol su ya da serum fizyolojik ile 15 dk yıkanmalıdır. Ağrının giderilmesinde, alüminyum hidroksit, magnezyum hidroksit ve simetikon içerir süspansiyonların (Antiasit ilaçlar) deriye uygulanmasının faydaları gösterilmiştir. Göz yaşartıcı gazlar düşünüldüğü civarı zararsız değildir ve tümünün tesiri ayni değildir. Bu nedenle:
" } ] }