Biber sosu, bütün yemeklere eşlik eden eşsiz bir lezzettir. Bu sos ana yemeklerin yanında ayrı bir lezzet oluşturur. Acı sevenler için bu sos tercih edilmektedir. Biber sosu kahvaltı sofralarında da tüketilmelidir. Bu makalemizde biber sosu nasıl yapılır, yapılışında kullanılan malzemeleri ve yapılış aşamalarını sıralayacağız. Hadi işe kolları sıvayarak başlayalım. Hepinize kolay gelsin.
Biber Sosu Yapılışında Kullanılan Malzemeleri
2 kilogram salçalık kırmızı biber
2 kilogram taze domates
1 baş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
5 yemek kaşığı sirke
Tuz
Kekik
Biber acı değilse eğer acı toz biber kullanılabilir. İsteğe bağlı olarak.
Biber Sosu Nasıl Yapılır?
Biber sosu yapılışına ilk olarak kırmızı biberlerin çekirdekleri ayıklayarak başlayalım. Çekirdekleri ayıklanan biberleri robotta çekelim daha sonra tencereye koyalım ve kaynamaya bırakalım. Sarımsakları ve domatesleri yıkayarak robotta çekildikten sonra süzgece koyulup fazla suyu süzülür ve biberlere ilave edilir. Domatesler ve bütün malzemeler suyunu çekene kadar kaynatılmalıdır. Kaynayan domateslerin üzerine yağ ve sirke de ilave edilerek bir süre daha kaynatılması gerekir. Tuzu, kekiği ve acı toz biber de eklenerek sıcak sıcak kavanozlara doldurulup kapakları sıkıca kapatın ve sonra ters çevrilip soğuyuncaya kadar bekletin. İsterseniz maydanoz da ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun. Biber sosu hazırlanırken yapılması gereken önemli husus hazırlanan sosu kavanoza koyarak ağzını sıkıca kapatmak ve serin bir yerde muhafaza etmektir. Aksi taktirde hazırlanan sos bozulur ve bütün emekler boşa gider.