{ "title": "Biber Yetiştiriciliği", "image": "https://www.biber.web.tr/images/biber-yetistiriciligi.jpg", "date": "19.01.2024 19:17:51", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Biber Yetiştiriciliği; Dünyada üzerinde yetiştirilen 12.000.000 ton biberin yaklaşık olarak %23'ü Çin'de, %10'u Türkiye'de, %9'u Nijerya'da yetiştirilmektedir. Türkiye'de senede yetiştirilen 1.200.000 ton biberin %60'ını sivribiber, %28'ini dolmalık biber, %4'ünü çarliston biber, %8'ini kaypa, domates biberi, kurutmalık biberler, pul biber elde etmeye uygun biberlerden meydana gelir.

Biber alçak kalorili olup A ve C vitaminlerince oldukça zengindir. Biberler taze, pişmiş, konserve, salça, turşu, sos, ketçap, konsantre domates çorbaları, hazır çorbalar, sucuk, tarhana, pastırma, çocuk maması, zeytinlerin içerisinde, peynirlerde dondurulmuş gıda şeklinde, kurutularak, toz ve pul biber yapımında, boya sanayinde, ilaç sanayi gibi, farklı yerlerde kullanılır.

İklim istekleri. Biber sıcağı seven bitkiler grubunda yer alır. Optimal oluşma, sıcaklık, kısmen ışık yoğunluğu, toprak ve hava nemi gibi çevre etkilerine bağlıdır. Biberin optimal oluşma sıcaklığı 18-26 ºC'dir. Biber erken zamanlarda daha çok sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin çok, besin maddelerince yeterli olan ve hava sıcaklığının 24-26 ºC bulunduğu vakitler iyi bir oluşum gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda oluşması iyi olur. Gündüz sıcaklığının 32-35 ºC ve gece sıcaklığı 15 ºC'nin altına düştüğü zamanlar ise bitki büyümesin oranı düşer, döllenmede yavaşlamalar olur.

Gündüz 32 ºC'nin üzerinde biberin meyve bağlaması azalır. 32-35 ºC'de çiçek dökülmeleri meydana gelir. 38 ºC'nin üzerinde döllenme olmaz. Biber yetiştiriciliğinde optimum hava oransal nemi %60-70'dir. Toprak istekleri. Organik madde bakımından zengin, farklı besin maddelerini bulunduran, tınlı, tınlı kumlu, su tutma kapasitesi iyi, hızlı ısınabilir, derin, geçirgen, iyi drene edilmiş topraklar biber için oldukça uygundur. Ağır killi ve çok su tutan topraklar ile tamamen kumlu olan topraklar biber yetişmesine uygun değildir.

Biber, kök sisteminin yüzeysel olmasından dolayı toprak neminin yüksek oranda bulunması istense de yetersiz drenajı bulunan ağır topraklarda yüksek oranda sudan etkilenir. Toprak pH'sı optimum 5,6 ya da 6,8 olmalıdır. PH=5,2'den düşük olan topraklar iyi toprak değildir. Yüksek pH durumunda ise P, Fe, Mn, Zn, Cu gibi mikro elementlerin alınabilirliği azalır. Biber toprak tuzluluğu na karşı oldukça duyarlıdır. Toprak EC'si 1,5 mS'un altında olmalıdır.

Su istekleri. Biber suyu oldukça fazla seven bir bitkidir. Optimum toprak nemi tarla kapasitesinin %70 ya da 80 oranında, hava oransal neminin %60-70 oranında bulunması istenir. Nemli olan koşullarda kök aktivitesi yükselir. Nemin yetersiz olduğun durumlarda büyümesi yavaşlar, gövde odunlaşır, meyve tutumu azalır, meyveler küçük kalır ve çiçek dökümleri oluşur. Uzun zaman su verilmez ise önemli oranda verim kaybı meydana gelir. Suyun düzenli ve belirli aralıklarda verilmesi gerekmektedir.

İlk çiçeklenmenin meydana geldiği zamanlarda bitkiler kuraklığa oldukça duyarlıdır. Bu nedenle bu zamanda fazla aralıklarla hafif sulamalar yapılabilir. Kökler çok suya da daha fazla duyarlıdır. Çabuk çürür ve hastalanır. Saçak kök yapısı sebebiyle biber az ve yoğun bir şekilde suya ihtiyaç duyar. Meyveye bağlama vakti yoğun yağışlar cılız meyve bağlamaya sebep olur. Meyveler antraknoz hastalığına karşı koruması azalır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2 ya da 3 günde bir, ağır topraklarda 3 ya da 7 günde bir sulama yapılmalıdır.

Fide yetiştirme. Tohumların çimlenme miktarının %100 olması istenir. Hibrit tohumlarda çimlenme miktarının %97'den az olmaması istenir. Standart olan biber tohumlarında %80'lerin altına düşmemesi istenir. Bu sebeple 1 dekara gereken fide için tohumların çimlenme miktarı göz önüne alınarak belirli miktarlarda çok ekim yapmak gerekir.
" } ] }