{ "title": "Biber", "image": "https://www.biber.web.tr/images/biber.jpg", "date": "20.01.2024 00:08:24", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Biber, biber bir metreye kadar boyu uzayan tohumu sarı renkte olan ve patlıcangillerden bir sebze çeşididir. Kahraman Maraş Gaziantep gibi illerimizde tarlalarda bol miktarda üretimi yapılır. Güneydoğu illerimizde çoğunlukla biberler üretilir ve toz kırmızı biber haline getirilir. Biber güneşi sıcağı ve nemi seven bir sebzedir. Besin maddeleri bakımından zengin kumlu topraklarda çok iyi yetişir. Yetişme esnasında bol miktarda çiftlik gübresine ihtiyaç duyar. Biber tohumları açmak ve mart ayları arasında sıcak yastıklara ekilir bastırılır ve sulanır yaklaşık sekiz on gün sonra çimlenmeye başlar. Beş altı yaprak oluşmaya başlayınca ve don tehlikesi kalkınca dikim için hazırlanmış olan yerlere dikilir. Fideler dikilirken yaklaşık kırk santim ara ile dikilir. Yaz aylarında sık sık sulanır. Biberler olgunlaştıkça toplanır. Biber sebzesi mutfakların vazgeçilmezidir ve anayurdu Güney Amerika'dır.

Biber türleri, biber bitkisi türlere göre değişebilir. Uzun oval biçimli olanları, kenarı düz olanları sarısı kırmızısı yeşili bulunur. Ülkemizde dolmalık biber sivri biber çarliston biber domates biber ve süs biber türleri bulunur. Biber salatalarda yemeklerde turşularda mezelerde baharat olarak sıkça kullanılır.

Biberin sağlığa faydaları nelerdir?
Biber, birçok faydası olan biberi her gün mutlaka tüketmeliyiz. Biber ile dolmalar kızartmalar mezeler turşular yaparak tüketebilirsiniz. Özellikle közlenmiş kırmızı biber ile birçok meze yaparak tüketebilirsiniz biberi salatalarınıza çorbalarınıza mutlaka eklemelisiniz. Hem lezzet açısından hem sağlık açısında size iyi gelecektir.
" } ] }