{ "title": "Biberli Bulgur Pilavı", "image": "https://www.biber.web.tr/images/Biberli-Bulgur-Pilavi-85.jpg", "date": "19.01.2024 17:00:23", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Biberli Bulgur Pilavı, Buğday bitkisinin belli işlemlerden geçirilip işlenmesiyle ortaya çıkan lezzetli tahıl ürününe bulgur adı verilir. Özellikle Anadolu'da bol çeşitli yemekleri yapılır. Bulgur pilavı da aralarında en sık tercih edilenidir. Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Neredeyse herkes tarafından sevilerek tüketilir. Bulgur besleyici ve doyurucu bir besindir. Bulgur pilavının yapımı yöreden yöre farklılık gösterse de her biri birbirinden lezzetlidir. Etli, sade, sebzeli, patlıcanlı, yeşil mercimekli, salçalı, nohutlu gibi birçok çeşitleri bulunur. Bu çeşitlerden bir tanesi de tarifimizde olduğu gibi biberli bulgur pilavıdır. Her zaman kolaylıkla yapılabilir. Basit ve çok pratik bir yemek olmasının yanı sıra son derece sağlıklı ve lezzetlidir. Özellikle kilo kontrolü için diyet yapan kişilere önerilen bulgur pilavı sağlık açısından da oldukça yararlıdır. İçeriğinde bulunan besin lifi sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlayarak metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca lif oranı yüksek olan bulgurun diğer pilavlara göre daha fazla tok tutucu bir özelliği vardır. Bulgurda karbonhidrattan fazla protein bulunduğu çoğu Uzman tarafından haftada 1 kez mutlaka tüketilmesi önerilir. Et ve tavuk yemekleri ile büyük uyum sağlar. Tercihe göre içerisine normal su koymak yerine et veya tavuk suyu ilavesi de yapılabilir.

Biberli Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
Biberli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Biberli bulgur pilavı için öncelikli olarak tüm malzemeler hazırlanmalıdır. Kuru soğanların kabukları kesilerek ince ince kıyılır. Yeşil ve kırmızı biberlerin baş kısımları kesilerek içerisinde tohumları ayıklanır. Daha sonra her biri yarım ay şeklinde ince ince doğranır. Domateslerin kabukları soyularak küçük küpler halinde doğranır. Biberli bulgur pilavı yapımında teflon bir tencere tencere tercih edilebilir. Tencereye sıvı yağ dökülerek ocağa alınır. Yağ kızdıktan sonra içerisine soğanlar lave edilir. Soğanlar pembeleşince biberler ilave edilir. Biberler biraz kavrulduktan sonra tencereye domatesler ilave edilir. Tüm sebzeler 1-2 dakika kadar kavrulur. Daha sonra tencereye salça ilavesi yapılır. Salça kokusu çıkana kadar kavrulmaya devam edilir. Tuz ve baharatlar da eklendikten sonra tencereye su ilavesi yapılır. Diğer bir yandan bulgurlar kevgire alınarak soğuk su ile iyice yıkanır. Tenceredeki su kaynamaya başlayınca içerisine bulgurlar da ilave edilir. Bulgur 1-2 kez kaşıkla karıştırılarak tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte biberli bulgur pilavının pişmesi beklenir. Bulgur suyunu çekmeye başlayınca üzeri göz göz olacaktır. O esnada ocağın altı kapatılır. Bulgur pilavı durdukça şişecektir. O nedenle pirinç pilavında olduğu gibi suyunu tamamen çekmesine gerek yoktur. Üzerine kâğıt havlu serilerek yaklaşık 10-15 dakika demlenmeye bırakılır. Daha sonra kaşık yardımıyla karıştırılarak servis tabaklarına pay edilir. Tercihe göre sunum yaparken şekilli bir kalıp veya yuvarlak bir kâse kullanılabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }