{ "title": "Biberli Domates Sosu", "image": "https://www.biber.web.tr/images/Biberli-Domates-Sosu-51.jpg", "date": "20.01.2024 17:05:16", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Biberli Domates Sosu, Sos; Sözcüğü Fransızca (Sauce) bir sözcük olup, Latincede tuzlu anlamına gelen salsus sözcüğünden gelmektedir.

Aşçılıkta bir yemeğin hazırlanmasında kullanılan ya da yemeğin servis esnasında üzerine dökülen yarı katı (Yoğun) ya da sıvı haldeki yardımcı yemektir. Soslar, ana yemeğe lezzet, su ya da görsel güzellik katma amacıyla kullanılmakla bareber istisnalar hariç bazı soslar tek başına da tüketilirler. Genellikle soslar sıvı bileşenler içerir. Fakat makarna türü yiyeceklere ilave edilen soslar daha çok katı olarak hazırlanan bileşenler içermektedir. Hazırlanma şekillerine ve amaçlarına göre soslar beşamel sosu, salata sosu ya da soya sosu, gibi isimler alır.

Biberli Domates Sosu İçin Malzemeleri
Biberli Domates Sosu Nasıl Yapılır?

Kavanozları ve kapaklarını sterilize etmek için boş olarak 5-10 dakika suda kaynatın. Domateslerin kabuklarını kolayca soymak için büyük bir tencerede su kaynatın. Diğer bir büyük kaba da soğuk su doldurun. Domateslerin üzerine bıçak ile çok derin olmayacak şekilde çizikler atalım. Ardından domatesleri kaynar suya atalım. Kaynar suya attıktan 3-5 saniye sonra kevgir yardımıyla soğuk suya alın (Bu işlem domateslerin kabuklarının kolayca soyulması içindir). Kabukları kolayca soyulan domatesleri ikiye bölüp mutfak robotuna alıp, püre haline getirin. Püre haline getirdiğiniz domatesleri bir tencereye alın. Biberleri küçük küçük doğrayalım.

Not; Sosun içerisinde biber kabuğunun olmamasını istiyorsanız onun da kabuklarını soyabilirsiniz. Bunun için ilk önce biberleri bol suda yıkayın sonra sap kısımlarını bir bıçak yardımıyla ayırın ve çekirdeklerini ayıklayın. Biberleri elektrikli fırında közlemeden önce çekirdeklerinden arındırmanızı tavsiye ederim, aksi halde çekirdekleri temizlemek biraz zahmetli olmakta. Temizlenen biberleri yağlı kâğıt sermiş olduğunuz fırın tepsisine sıralayın, fırının ısısını 200-220 dereceye ayarlayın ve ara sıra çevirerek her tarafını pişirin. Kabuklar kolayca soyulabilecek duruma geldiğinde fırından çıkartarak soğumasını bekleyin. Soğuyan biberlerin kabuklarını üzerinden alın ve doğrayın.

Kabuklarını üzerinden aldığımız sarımsakları mutfak robotundan geçirin. Domates pulpunun içine biberleri, yağı, tuzu, sarımsakları ve şekeri ekleyip ocakta 25-30 dakika kaynatın. Ardından pişen biberli domates sosunu kavanozlara doldurup, kavanozların hemen kapağını kapatın ve kavanozları ters çevirin. Kavanozları bu şekilde soğumaya bırakalım.

Uyarı; Ters çevrilen kavanozların kapağında sızma olanları hemen kullanın ve diğerlerini mutlaka güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edin.

Afiyet Olsun.
" } ] }