{ "title": "Biberli Kurabiye", "image": "https://www.biber.web.tr/images/Biberli-Kurabiye-55.jpg", "date": "20.01.2024 04:21:49", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Biberli Kurabiye, kurabiye denilince akla tatlı bir tat gelse de tuzlu kurabiyeler yapmak da mümkündür. Kurabiyenin birbirinden farklı birçok çeşidi vardır. İster mahlepli ister peynirli ister biberli tuzlu kurabiyeler yapılabilir. Mahlep tuzlu tatlılarda sıkça kullanılır. Mahlep de bir çeşit baharattır. Hamur işlerine hoş bir koku ve yumuşaklık verir. Aktarlardan rahatlıkla temin edilir. Kurabiyedeki ağızda dağılan gevrek tat mahlep sayesinde elde edilir. Biberli kurabiyeler baharattan vazgeçemeyen kişiler için oldukça lezzetli bir tariftir. Bu tür kurabiyelere genellikle pastanelerde ve fırınlarda rastlanır. Fakat evde yapımı da oldukça kolaydır. Birçok hamur işinin aksine hem yapımı pratiktir. İster kahvaltılarda için ister çay saatlerde çayın yanında tercih edilebilir.

Biberli Kurabiye İçin Gerekli Malzemeleri
Üzeri için
Biberli Kurabiye Nasıl Yapılır?

Biberli kurabiyenin hazırlanması için derin bir karıştırma kabı tercih edilmelidir. İçerisine sıvı yağ, salça, tuz, süt, toz şeker, sirke, kırmızı pul biber, yumurtalar, mahlep ve kabartma tozu eklenerek parmak uçlarıyla yoğrulmaya başlanır. Tüm malzemeler iyice yoğurunca üzerine yavaş yavaş un ilavesi yapılır. Hamur kulak memesi kıvamına ulaşıncaya kadar iyice yoğrulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilmelidir. Eğer karışım sulu olursa içerisine 1-2 yemek kaşığı un ilavesi yapılabilir. Hazırlanan hamur 3 eşit parçaya ayrılır. Ayrılan parçalardan bir tanesi düz bir zemine alınarak 1 parmak kalınlığında merdane ile açılır. Üzerine kurabiye kalıplarından batırarak şekiller çıkartılır. Kalıpları olmayanlar çay bardağı veya şişe kapağı kullanabilir. Ayrıca kurabiyeler kalıp kullanımına gerek kalmadan da elle şekiller verilebilir.

Kurabiye hamuru elle yuvarlanıp kalem şeklinde silindir yapılarak simit gibi birleştirilebilir ya da şeritler yuvarlanarak daha sonra örgü gibi örülebilir. Kurabiyelere verilen şekillerin bir sınırlaması yoktur. Herkes istediği şekillerde hazırlayabilir. Daha sonra biberli kurabiye yapımında kullanılacak fırın tepsisine yağlı kâğıt serilir. Yağlı kâğıt üzerine şekil verilen hamurlar düzgün bir şekilde yerleştirilir. Bütün hamurlar fırın tepsisine dizilerek üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Tercihe göre bazılarının üzerine çörek otu serpilirken bazılarının üzerine susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirilir. Kurabiyelerin üzeri hafif kızarınca fırından çıkarılır. Fırından çıkarılan biberli kurabiyeler oda sıcaklığında ılındıktan sonra servis tabağına alınır. Sıcakken tepsiden alınan kurabiyeler dağılabilir. O nedenle kurabiyelerin oda sıcaklığında bekletilmesi önemli bir püf noktasıdır. Servis tabağına alınan biberli kurabiyeler çayın yanında sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }