{ "title": "Biberli Tavuk Sote", "image": "https://www.biber.web.tr/images/Biberli-Tavuk-Sote-21.JPG", "date": "21.01.2024 14:36:15", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Biberli Tavuk Sote, sote ya da sote etmek kızgın tavada yüksek ateş ile pişirmek anlamına gelir. Bu yöntem daha çok et ve tavuk türlerinin pişirilmesinde kullanılır. İçeriğindeki mineralleri ve vitaminleri koruyarak tavukların daha kısa sürede pişirilmesini sağlar. Soteleme yaparken yüksek ateş kullanıldığı için tavukların yüzeyi kızararak suyunu içine hapseder. Bu sayede böylelikle tavuğun suyu içinde kalarak daha yumuşak ve ağızda dağılan bir tavuk pişirmiş olur. Sote yapmanın kendine özgü püf noktaları vardır. Bu püf noktalarına dikkat edildiği takdirde oldukça lezzetli tavuk sote yapılır. Sote için kalın tabanlı tavalar tercih edilmelidir. Tavaya mutlaka az miktarda da olsa yağ konulması gerekir. Sote edilen tavuklar sık sık karıştırılmalıdır. Aksi halde suyunu bırakarak istenilen lezzet elde edilmeyebilir. Sote yemekleri çok geniş bir yelpaze oluşturur. Soteleme üzerine yüzlerce yemek tarifi vardır. Biberli tavuk sote aralarında en yaygın şekilde yapılanıdır. Neredeyse tüm tariflerde uygulama aynıdır. Biberli tavuk sote yapımı oldukça kolay ve pratiktir. Kısa sürede rahatlıkla hazırlanır.

Biberli Tavuk Sote İçin Gerekli Malzemeleri
Biberli Tavuk Sote Nasıl Yapılır?

Biberli tavuk sote tarifinde öncelikli tüm malzemelerin hazırlığı yapılır. İlk olarak tavuğun göğüs kısmı kuşbaşı ya da jülyen doğranarak da kullanılabilir. Duru su ile iyice yıkanır ve sularının süzülmesi için bir kenarda bekletilir. Tavuğun süzülme işlemi esnasında diğer malzemelerin hazırlıkları yapılır. Mantarların üzerindeki ince zar soyulur ve dörde bölünür. Mantarlar tercihe göre ince dilimler halinde de doğranabilir. Doğranan mantarlar beyazlaması için limonlu suda bekletilir. Domateslerin kabukları soyularak küp-küp doğranır. Kırmızı yeşil ve sarı biberlerin baş kısımları kesilir tohumları ayıklanır. Biberler boylamasına kesilerek yarım ay şeklinde ve parmak kalınlığında doğranır. Soğan ve sarımsakların kabukları soyularak ince ince kıyılır.

Biberli tavuk sote yapımı için yapışmaz ve biraz derince bir tava tercih edilmelidir. Tavanın içine biraz sıvı yağ eklenerek tava ocağa alınır. Yağ iyice kızdıktan sonra süzülen tavuklar yüksek ısıda mühürlenir. Daha sonra ocağın altı hafif kısılarak tavukların içerisine sarımsak ve soğanlar ilave edilir. Soğanlar pembeleşince üzerine suları süzülmüş mantarlar eklenir. Tavuklar ve mantarlar suyunu çekene kadar kavrulur. Tavaya biberler ilave edilir. Tüm malzemeler birlikte sotelendikten sonra üzerine tuz ve baharatlar serpilir. Son olarak tavukların üzerine domatesler dizilerek tüm malzemeler pişmeye bırakılır. Domatesler suyunu çekene kadar 7-8 dakika kadar pişirme işlemine devam edilir. Tavuklar piştikten sonra ocaktan alınır ve sıcaklığının geçmesi için bir süre beklenir. Daha sonra servis tabağına alınarak yanında pirinç pilavı ile sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }