{ "title": "Dolma Biber", "image": "https://www.biber.web.tr/images/dolma-biber.jpg", "date": "19.01.2024 15:03:04", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Dolma Biber, Kıymalı biber dolması mutfağımızın vazgeçilmezlerinden yanında bir de bolca yoğurt varsa lezzetine lezzet katar. Evli olan hanımların eşleri için pişireceği en lezzetli yemeklerden biridir.

Dolma Biber Malzemeleri
Dolmalık biberleri yıkayıp büyük bir süzgeçte süzülmeye bırakınız. Biberin baş kısmı avucun içine denk gelecek şekilde sap kısmı ise boşta kalacak şekilde tutulur ve baş parmakla çekirdekli kısım biberin içeride kalan boşluğuna doğru bastırılır. Bu hareket biberin sapı etrafında bir daire oluşturacak şekilde tekrarlanır. Biberden ayrılan çekirdekli kısmı sapıyla birlikte biberi kırmamaya özen göstererek çıkarılır. İçinde kalan beyaz damar görünümündeki parçaları da biberi kırmadan bir bıçak yardımıyla çıkarabiliriz. Biberler temizlendikten sonra biberlerin içi tekrar yıkanır ve doldurulmak üzere açılan boşluk üzerine kapatılır ve birkaç dakika kurumaya bırakılır. Biberi dolduracak hale getirdikten sonra içini dolduracak malzemenin hazırlanışına geldi sıra.

Dolma biber nasıl yapılır?

Önce yarım demet maydanozu sap kısmını ayıklayarak bir kaba küçük bir şekilde kıyarız. Maydanozlar ne kadar küçük kıyılırsa yemeğimiz görüntüsü de o kadar güzel olur. Daha sonra 250 gr. Kıyma ile kıyılmış maydanozu geniş bir kaba alalım. Yıkanmış bir domatesi de yıkadıktan sonra kabuğunu soyup çok ince bir şekilde doğrayalım. Önceden yıkayıp süzdüğümüz bir ya da iki su bardağı pirinci kıydığımız domates ile yaptığımız karışıma ilave edelim. Bir adet kuru soğanı da diğer sebzelerle aynı büyüklükte kıydıktan sonra isteğe göre bir tatlı kaşığı karabiber, pul biber, nane, tuz ekledikten sonra salçamızı da ekleyerek sıvı yağ ya da zeytinyağımızı yaptığımız karışımın üzerine gezdirelim. Kullanılacak olan salça domates ya da biber salçası karışık olabilir. İkisinden de eklenmesi yemeği daha da lezzetli bir hale getirecektir.

Daha sonra ayıkladığımız biberleri bir tatlı kaşığı yardımıyla doldurmaya başlayalım. Biberlerin doldurulmasından sonra üst kısmında bir cm'ye kadar boşluk kalacak şekilde boş bırakılmalıdır. Bu boşluk yemek pişerken içindeki malzemenin dışarı taşmaması için bırakılır. Yemeğin harcındaki pirinç kaynadıkça hacmi artan bir gıda olduğu için boşluk bırakılmadığı taktirde taşabilir. Bunun yanı sıra bu boşluğun olmadığı ve çok bastırılarak doldurulan dolmalar iyi pişmeyebilir. Pirinçler sert kalır. Biberlerimizi doldurduktan sonra, biberlerin oyuk kısmı yukarı bakacak şekilde tencereye yan yanan dizilir. Bir biberi diğerini destekleyecek şekilde dizelim. Kaynarken yan düşüp içinin boşalmasını engellemiş oluruz. Dolmaların içi kaynarken dışarıya taşsın istemiyorsak, bir ya da iki tane domatesi yıkadıktan sonra yuvarlak dilimler şeklinde dilimleyerek doldurduğumuz her bir biberin boş kısmına kapak gibi yerleştirebiliriz. Daha sonra kaynar halde olan suyumuzu dolmaların içine denk gelmeyecek şekilde dolmaların arasından tencereye aktaralım isteğe göre iki üç yemek kaşığı sıvı yağda ilave ettikten sonra yemeği ilk etapta yüksek ateşte kaynamaya başladıktan sonra altını kısık bir şekilde pişmeye bırakırız. Yanında yoğurt ile yenilebilecek en enfes yemeklerdendir.
" } ] }