{ "title": "Domatesli Biber Turşusu", "image": "https://www.biber.web.tr/images/Domatesli-Biber-Tursusu-69.jpg", "date": "21.01.2024 22:08:40", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Domatesli biber turşusu; Su koyulmadan yapılan ve sadece domatesin suyu yeterli olan bir turşu çeşididir. Turşu, ilk Türkler tarafından yapılan bir garnitür çeşididir. Ülkemizde çok yaygın olarak yapılan turşu çeşitleri günümüze gelinceye kadar birçok çeşidi türetilmiştir. Bunlardan birisi de domatesli turşu 'dur. Genellikle biber, lahana kornişon, havuç gibi sebzelerle de yapılan turşu çeşitleri vardır. Turşular kış aylarında yemeklerin yanında Türk mutfağının vazgeçilmezlerinin başında gelir. Birçok hamur işi ile tüketildiği gibi kısır gibi mutfağımıza özgü yemeklerin yanında çok fazla olarak tüketilse de domatesli biberli turşu daha çok sabah kahvaltılarında tüketilen bir turşu çeşididir. Küçük sarı biberler ile yapılan bu turşu çeşidinin tatlı olanları da acılı olanları da vardır. Bu tercihe göre değişiklik göstermektedir.

Genellikle acılı olarak yani acı biberden yapılan domatesli biber turşusu domates ile yapıldığından biberin o keskin acısını birazda olsa hafiflettiğinden yenmesi çok lezzetlidir.

Domatesli biber turşusu malzemeleri
Domatesli biber turşusu nasıl yapılır?

Öncelikle her yörede farklı şekillerde yapılan turşu çeşitlerinin hepsi birbirinden lezzetlidir. Özellikle bugün sizlere anlatacağım turşu çeşidini öğrenmenizi tavsiye ederim. Çünkü hem damak tadı arayanlar için hem de turşu severler için denenmesi gereken bir lezzettir.

İlk olarak biberler temizlenip yıkandıktan sonra suyu süzülerek sapları temizlenir. Daha sonra domateslerin kabukları soyularak bir robot yardımı ile iyice ezilir ve püre haline getirilir. İsteğe göre kabuklu da yapılabilir. Tamamen damak lezzetine bağlı olarak değiştirilebilmektedir. Robotta çekilen domatesler geniş ve derin bir kap içerisine alınarak robotta biberler çekilir ve iyice ufaltılır. Daha sonra biberlerde domatesin üzerine dökülür. İçerisine bir kaşık şeker, bir bardak sirke ve kabukları soyulmuş sarımsak dişleri doğranarak ilave edilir. Böylelikle sarımsaklar turşu içerisinde dahada lezzetli bir hale gelir. Domatesli biber turşusu için en son kaya tuzu da ilave edilerek karıştırılır. Tuzunun az olup olmadığına suyundan tadarak anlayabilirsiniz. Daha sonra bütün karışım derin bir tencere içerisine alınarak ağzı kapatılır ve bir gün yani yirmi dört saat boyunca bekletilir. Bu süre sonunda domateslerde oluşacak asitlenme azaldığında önceden ayarlanan cam kavanozlara yerleştirilir. Kavanozların kapaklarını kapatmadan her birinin içerisine zeytinyağı gezdirilir ve kapakları kapatılarak ters çevrili halde serin ve kuru bir yere konur. Bu arada kavanozlarda birer santim boşluk bırakılmalıdır ki şişme oluştuğunda hava için yer kalsın. Domatesli biber turşumuz artık kullanılacağı zamana kadar nemsiz kuru ve serin bir yerde bekletilir. Daha sonra kullanmaya başladığınız kavanozu mutlaka açtıktan sonra buzdolabında muhafaza etmeyi unutmayın. Böylelikle bozulmasını engellersiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }