{ "title": "Kırmızı Biber Dolması", "image": "https://www.biber.web.tr/images/kirmizi-biber-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 12:48:39", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Kırmızı biber dolması, sonbahar ayları başta olmak üzere her mevsim yapılabilecek bir dolma türü. Diğer sebze dolmalarından farklı olarak fırına da atılıyor. Hem etlisi hem de zeytinyağlısı yapılan dolma tek başına yapılacağı gibi diğer dolmalara renk ilavesi olarak da aynı tencerede beraber pişirilebilir. Zevke göre nar ekşisi ekseriyette etli olanlara konulsa da zeytinyağlı kırmızı biber dolmasına da yakışıyor.

Zeytinyağlı kırmızı biber dolması nasıl yapılır?
Pişirmek için
Kırmızı biberlerin başları kesilip çekirdekleri temizlenir. Güzelce yıkanır ve süzülür. Derin bir kabın içerisine 1 adet kuru soğan ve domates küp-küp doğranıp konur. Pirinçler yıkanıp kaba eklenir. Kuş üzümü, kuru nane, tuz, tarçın, karabiber, 2 kaşık salca ve zeytinyağı da kabın içerisine konur, iyice karıştırılır. Hazırlanan harç ile biberlerin içleri bir kaşık yardımıyla doldurulur. 1 adet domates, biberlerin ağızlarının ebadında dilimlenip dolmalara kapak yapılır. Bir tencerende 1 kaşık salca, biraz zeytinyağı ile kızartılıp üzerine 2 su bardağı su eklenir. Dolmalar bu tencerenin içerisine dizilip ocağa konur. Dolmanın suyu kaynayana kadar yüksek ateşte pişirilir. Daha sonra ateş kısılıp dolmalar pişmeye bırakılır. Suyu az gelirse sıcak su takviyesi yapılabilir. Dolmalar piştikten sonra tencere, uygun bir fırın tepsisine ters çevrilerek dolmalar suyuyla beraber tepsiye konur. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 15 dk. Daha pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra sıcak olarak servis edilir.

Etli kırmızı biber dolması nasıl yapılır?
Kırmızı biberlerin başları bir bıçak yardımıyla kesilir, çekirdekleri temizlenir. Yıkanıp süzülür. Kuru soğan ve maydanozlar küçük küçük doğranır. Derin bir kabın içerisine kıyma, yıkanmış pirinç, doğranmış soğan, maydanoz, salca ve tüm baharatlar konup harmanlanır. Tercih edilirse biraz da sumak atılabilir. Biberlerin içleri üzerlerinde biraz boşluk kalacak şekilde doldurulur. Bir tencerenin içine dizilir. Üzerlerine yeterli miktarda sıvı yağ gezdirilir. Biberlerin üzerini geçmeyecek şekillde sıcak su dökülüp pişirilmeye bırakılır. 40-45 dk. Sonra altı söndürülüp demlendirilir. Sıcak olarak servis edilir.
" } ] }