{ "title": "Kırmızı Biber Sosu", "image": "https://www.biber.web.tr/images/Kirmizi-Biber-Sosu-77.jpg", "date": "18.01.2024 22:23:03", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kırmızı Biber Sosu, ev hanımları tarafından sıklıkla hazırlanan bir sostur. Kırmızı biber ve domates kışın bulunmadığı için yaz aylarında hazırlanıp kışa saklanması oldukça mantıklıdır. Ayrıca yaz aylarında fiyatlar daha uygun olduğu mutlaka değerlendirilmelidir. Tercihe göre yazın da hazırlanarak tüketilebilir. Kırmızı biberle yapılan bu lezzetli sos genellikle kahvaltılarda kullanılır. Kızarmış sıcak ekmeğin üzerine sürülerek sade bir şekilde tüketilebilir. Bu tür soslara marketlerde kolaylıkla rastlanır. Fakat evde hazırlanan sosların yerini tutmaz. Evde hazırlanan soslarda katkı maddesi bulunmadığı için oldukça sağlıklıdır. O nedenle imkânı olanların hazır sos yerine evde hazırlanmış olanları tercih etmesi tavsiye edilir. Kırmızı biber hazırlaması oldukça kolaydır. Küçük cam kavanozlara konularak rahatlıkla buzdolabında muhafaza edilebilir.

Kırmızı Biber Sosu İçin Gerekli Malzemeleri
Kırmızı Biber Sosu Nasıl Yapılır?

Kırmızı biber sosu için öncelikli olarak közlenmesi gerekir. Közleme işlemi için büyük marketlerde satılan ocak üstünde kullanılmak üzere satılan közleme tavaları kullanılabilir. Tercihe göre kırmızı biberler fırında da közlenebilir. Közleme işlemi öncesi kırmızı biberler iyice yıkanıp kurulanmalıdır. Her birinin üzerine bıçakla birkaç delik açılmalıdır. Daha sonra biberler fırın tepsisine dizilerek önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15-20 dakika kadar pişirilir. Közlenen biberler fırından çıkarılarak soğuması için bir kenara alınır. Soğuduktan sonra kabukları soyulur ve çekirdekleri ayıklanır. Kırmızı köz biberler robottan geçirilerek derin bir tencereye alınır. Domatesler kabuklarıyla birlikte yıkanarak dörde bölünür. Domatesler de robottan geçirilerek tencereye alınır. Tencere ocağa alınarak harlı ateşte sos pişirilmeye başlanır. Sarımsakların kabukları soyulur ve ince ince kıyılarak tencereye ilave edilir. Chili biberler saplarından ayıklanarak tencereye ilave edilir. Acı tat sevmeyenler chili biber tercih etmeyebilir. Onun yerine biraz kırmızı pul biber kullanılabilir. Sos kaynamaya başlayınca içerisine limon suyu, zeytinyağı, tuz, baharatlar ve şeker ilave edilir.

Kırmızı biber sosu koyulaşmaya başlayınca ocaktan alınır. Pürüzsüz bir kıvam bulması için tencere içerisindeyken blenderden geçirilir. İç cevizler çok kısa süre robottan geçirilerek iri parçalar hallinde ufalanmalıdır. Robot kullanımına gerek kalmadan cevizler elle kırılarak da kullanılabilir. Sosun içerisine iç ceviz ilavesi de yapılarak ocağın tekrar altı açılır. Sos yaklaşık 2-3 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve ilk sıcaklığını kaybetmesi için oda sıcaklığında bir müddet bekletilir. Sos durdukça kıvam bulacağı için sıcakken kavanozlara doldurulur. Kavanozların kapakları kapatılarak her biri ters çevrilir ve karanlık bir yerde saklanabilir. Küçük boyda kavanozlar tercih edilirse sos bozulmadan kısa sürede muhafaza edilir. Kapağı açılan soslar mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Afiyet olsun.
" } ] }