{ "title": "Kuru Biber Dolması", "image": "https://www.biber.web.tr/images/kuru-biber-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 07:11:30", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Kuru biber dolması günümüzde ve eski zamanlarda ülkemizde yapılmakta olan insanların kış yemekleri arasında en çok sevdikleri yemeklerden biridir. Bu yemek ülkemizde kış aylarında sevilerek tüketilmektedir. Bu durumun en büyük nedeni tabi ki yaz aylarında daha çok yaş biber yani taze biber dolmasının tüketilmesidir. Yaz aylarında dolma yapılabilecek biberlerin uygun ortamlarda kurutulması ile saklanan kurumuş biberler kış aylarında dolma yapılarak hem en sağlıklı şekilde hem de en lezzetli şekilde tüketilebilmektedir. Kuru biber dolması yapılışı nedeni ile son derece kolay ve maddi olarak maliyeti az olması nedeni ile birçok insanın severek yaptığı yemeklerden biridir. Yapılışı her ne kadar kolay olsa bile diğer yemeklere göre biraz daha zahmet gerektiren bu yemeği tabi ki tarifimizi okuyarak hiç yemek yapmamış kişiler bile kolay bir şekilde yapabilir. Kuru biber dolması ülkemizin her bölgesinde yapılan bir yemektir. Ülkemizin batı bölgelerinde kuru biberler genellikle satın alınır ve dolma yapmak için kullanılır. Ülkemizde tarımın daha yaygın olduğu doğu bölgelerinde ise bu biberler yaz aylarında taze olarak toplanır ve kurutulur. Kuruyan biberleri kış aylarında insanlar biber dolması yapmak amacı ile kullanırlar. Bu durumda doğu bölgelerinde kuru biber dolaması direk üreticiden yapıldığı için maliyet olarak daha ucuz ve aynı zamanda ürünleri kendileri yetiştirdikleri için çok daha sağlıklı olmaktadır. Şimdi bu mükemmel ve ülkemize özgü lezzeti yapmaya geçmeden önce malzemelerden bahsedelim.