{ "title": "Kuru Biber Dolması", "image": "https://www.biber.web.tr/images/kuru-biber-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 07:11:30", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Kuru biber dolması günümüzde ve eski zamanlarda ülkemizde yapılmakta olan insanların kış yemekleri arasında en çok sevdikleri yemeklerden biridir. Bu yemek ülkemizde kış aylarında sevilerek tüketilmektedir. Bu durumun en büyük nedeni tabi ki yaz aylarında daha çok yaş biber yani taze biber dolmasının tüketilmesidir. Yaz aylarında dolma yapılabilecek biberlerin uygun ortamlarda kurutulması ile saklanan kurumuş biberler kış aylarında dolma yapılarak hem en sağlıklı şekilde hem de en lezzetli şekilde tüketilebilmektedir. Kuru biber dolması yapılışı nedeni ile son derece kolay ve maddi olarak maliyeti az olması nedeni ile birçok insanın severek yaptığı yemeklerden biridir. Yapılışı her ne kadar kolay olsa bile diğer yemeklere göre biraz daha zahmet gerektiren bu yemeği tabi ki tarifimizi okuyarak hiç yemek yapmamış kişiler bile kolay bir şekilde yapabilir. Kuru biber dolması ülkemizin her bölgesinde yapılan bir yemektir. Ülkemizin batı bölgelerinde kuru biberler genellikle satın alınır ve dolma yapmak için kullanılır. Ülkemizde tarımın daha yaygın olduğu doğu bölgelerinde ise bu biberler yaz aylarında taze olarak toplanır ve kurutulur. Kuruyan biberleri kış aylarında insanlar biber dolması yapmak amacı ile kullanırlar. Bu durumda doğu bölgelerinde kuru biber dolaması direk üreticiden yapıldığı için maliyet olarak daha ucuz ve aynı zamanda ürünleri kendileri yetiştirdikleri için çok daha sağlıklı olmaktadır. Şimdi bu mükemmel ve ülkemize özgü lezzeti yapmaya geçmeden önce malzemelerden bahsedelim.

Kuru Biber Dolması Malzemeleri
İşte bu malzemeleri hazırladıktan sonra sizlerde kuru biber dolması yapılışına geçebilirsiniz Fakat bu yemeğin yapılışına geçmeden önce belirtmek isterim ki bu biber dolmasını yapacağınız pirinç kalitesine önem verin. Böylece çok daha iyi lezzetler elde edeceksiniz. Aynı zamanda eğer sarımsak sevmiyorsanız kuru biber dolması içerisine sarımsak katmadan yapabilirsiniz. Şimdi yapılış aşamalarına geçebiliriz.

Kuru Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin bir tencere alarak içerisine bir miktar su koyalım ve ocağın orta gözüne alarak kaynamasını bekleyelim. Suyumuz kaynamaya başlayana kadar bizde biberleri hazırlayalım ve su kaynadığı zaman kuru biberlerin tümünü suya ekleyelim. Biberlere zarar vermemek için karıştırmayalım ama tüm biberlerin suya temasını sağlayalım. Bir süre kaynayarak yumuşayan biberleri süzülmesi amacı ile sudan çıkaralım ve ocağın altını kapatalım.

Bu arada bizlerde pirincin tümünü temiz bir şekilde yıkayarak onu da süzülmesi için süzgeç içerisine koyalım. Pirinç süzülürken bizde aynı zamanda soğanları yemeklik bir şekilde kıyalım ve süzülmüş olan pirinç ile iyice karıştıralım. Bu karışım üzerine eklemek isterseniz sarımsağı ezerek ekleyin ve ardından salçayı, limon suyunu, tuzu, naneyi ve yağı ekleyerek harcımızı yapmak üzere bol bol karıştıralım. Tüm harcın iyice karışması için bol bol karıştırın ve her yerin eşit olmasına özen gösterin.

Şimdi tüm biberlerin içini yaptığımız harç ile dolduralım ve bu dolmaları tencere içerisine dizelim. Fakat burada belirmek isterim ki çok sık doldurmamaya özen gösterin. Daha sonra tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine boyunu biraz geçecek kadar su ekleyerek ocağa verelim. Su kaynayınca ocağın altını kısalım ve kısık ateşte iyice pişene kadar pişirelim. Pişen dolmaları servis yapmak için uygun servis tabaklarına koyarak afiyetle yiyebilirsiniz. Belirmek isterim ki dolmaları iyice pişirmeden ocağı kapatmayın. Çünkü dolma yaparken insanların en büyük sorunu biberin ve pirinçlerin tam olarak pişmemesidir. Bunun yanı sıra kuru biber dolması yerken sofranıza yoğurt koymayı unutmayın. Zira dolmanın yanında yoğurt son derece yakışmaktadır.

Afiyet Olsun.
" } ] }