{ "title": "Kuru Patlıcan Biber Dolması", "image": "https://www.biber.web.tr/images/kuru-patlican-biber-dolmasi.jpg", "date": "20.01.2024 00:24:39", "author": "Dilek yurt", "article": [ { "article": "Kuru patlıcan biber dolması Türkiye'nin Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sevilerek yapılan bir ana yemektir. Bölgeler içinde farklı yapım şekil ve usulleri vardır. Şimdi sizlere kuru patlıcan biber dolması genel tarifini paylaşacağım.

Kuru Patlıcan Biber Dolması Malzemeleri
İç Malzemesi
Sos Malzemesi
Kuru Patlıcan Biber Dolması Nasıl Yapılır?

İlk olarak kuru patlıcanları ve biberleri bir tencerenin içerisine alıyoruz ve tuz ekleyip su ile yaklaşık 15 dakika haşlıyoruz. Sonrasında dolmaları süzerek tencerenin içerisinden alıyoruz. Her iki sebzeyi de haşlayıp soğuk suda bekletiyoruz. Soğan, domates, kıyma, kırmızıbiber ve domates salçasının bir kısmı, tuz, pirinç, nane zeytinyağı, tereyağını nar ekşisini pirinçlerin üzerine ilave edip karıştırıyoruz. Kuru biber ve patlıcanların bir kısmı dolacak bir şekilde doldurulur. Tencerenin içine, alta patlıcan üste biber olacak şekilde dizin. En üste düz bir seramik tabak ters çevrilip konur. Dolmaları 2 parmak geçecek kadar su ilave edilir. Daha sonra dolmaların kapağı kapatılıp kaynamaya bırakılır. 40 dakika kaynatılır. Ayrı bir kapta zeytinyağında kalan salçalar ocakta kavrulur. Tencereden tabak alınıp üzerine bu sos dökülür. Kuru patlıcan ve biber dolmaları 25 dakika daha pişirilir. Kuru patlıcan ve biber dolmaları 40-45 dakika demlenir. Kuru patlıcan ve biber dolması yapması kadar yemesi de bir o kadar zevkli bir yemek. Kuru patlıcan ve biber dolmaları ister zeytinyağlı olsun ister kıymalı olsun çok lezzetli bir ana yemektir. Sabrınız var ise bıçak kıyması ile kuru patlıcan ve biberleri yapabilirsiniz. Eğer Antep biberinden yapacaksanız kesinlik ile acısına çok dikkat edin çünkü biber oldukça acı oluyor ve yenmesi sıkıntı olabilir. Kuru dolma yaparken iç harcını 1 gece önceden hazırlayarak 1 gece süresince buzdolabında dinlendirin. Bu sayede yağını ve baharatlarını çekerek sosu daha da lezzetli bir hale getiriyor.

Püf noktalar
Afiyet olsun.
" } ] }