{ "title": "Pul Biber", "image": "https://www.biber.web.tr/images/pul-biber.jpg", "date": "21.01.2024 14:02:58", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Pul Biber, Çoğunlukla sıcakta kurutularak yapılan pul biber, tat ve lezzeti arttırmak amacıyla yemeklerde ve kızartmalarda çeşni olarak kullanılmaktadır ve acı pul biberi elde etmek için cin biberi adı verilen küçük, acı süs biberleri kullanılmaktadır. Ancak eğer çok fazla acı olan bir pul biberi elde edilmek istenmiyorsa, o zaman süs biberlerinin yanında kaypa biberi ismi verilen kırmızı etli biber kullanmakta mümkündür. Tatlı pul biberi elde etmek için ise sadece kaypa biberlerinden kullanılmaktadır. Acı ve tatlı pul biberlerin kurutma süreleri birbirinden farklıdır ve bu sebeple de her ikisinin de ayrı ayrı kurutulması gerekmektedir. Ayrıca, kaypa isimli biberlerin çekirdekleri diğer biberlerin çekirdeklerine göre daha iridir ve bu sebeple de bu biberlerin kurutulmadan önce çekirdeklerinin alınması gerekmektedir. Bunun yanı sıra acı biberlerin elleri yakmaması açısından eldiven kullanılması en doğrusudur.

Pul biber yapmak için kullanılacak olan süs biberlerini açık havada ve güneşte ya da fırında kurutmak mümkündür. Pul biberi güneşte kurutmak için önce yıkamak ve suyunu süzdükten sonra sap kısmından tutarak, aralarında ufak boşluklar kalacak şekilde ince bir ipe sermek gerekmektedir. Ancak, ipe dizili süs biberlerini gece dışarıda bırakmak çiğ ve rutubetten dolayı doğru değildir. Bu sebeple akşamları içeri alınmasında fayda vardır.

Etli kaypa biberlerini kurutmak için ise iyice yıkadıktan sonra suyunun süzülüp ezmeden kurulanması gerekmektedir. Daha sonra ise kaypa biberlerinin sap kısımları ve çekirdeklerinin ayıklanması, küçük küçük doğrandıktan sonra da kabukları altta kalacak şekilde temiz bir beze ya da tepsiye serilerek kurutulması gerekmektedir.

Pul biber yaparken önemli bir nokta da kurutulmuş biberlerin son olarak kısa bir süre fırınlanmasıdır. Daha sonra da elde edilen pul biberlerinin küften korunması için hava almayacak şekilde saklanması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra, pul biberinin en sağlıklı kurutma yöntemi fırında kurutmadır. Pul biberini fırında kurutmak için 60-70 derecede ısıtılmış turbo fırının orta rafında tel ızgara üzerine veya yağlı kâğıt döşenmiş fırın tepsisine yerleştirdikten sonra, yaklaşık olarak 5-6 saat fırınlanması gerekmektedir.

Pul biberi kattığı lezzetin dışında sağlık açısından da oldukça önemlidir. İçindeB6 vitamini, E vitamini, C vitamini, riboflavin ve manganez içeren pul biberinin faydaları ise kısaca şu şekildedir;
Pul biberinin bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Ancak, bazı mide rahatsızlıkları olması durumunda ya da alerjik durumların olması söz konusu olduğunda zarar verebileceği için önce bir doktora danışmakta fayda vardır. Ayrıca, uzmanlar günde 15 gramdan fazla pul biberi tüketilmesinin zararlı olduğunu belirtmektedir.
" } ] }