Kuru Patlıcan Biber Dolması
Kuru patlıcan biber dolması Türkiye'nin Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sevilerek yapılan bir ana yemektir. Bölgeler içinde farklı yapım şekil ve usulleri vardır. Şimdi sizlere kuru patlıcan biber dolması genel tarifini paylaşacağım.
Kuru Patlıcan Biber Dolması Malzemeleri- 10 adet
kuru patlıcan
- 10 adet kuru biber
- Etli kemik 3-4 Parça
İç Malzemesi- 1 gr orta yağlı kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 500 gr pirinç
- 2 tatlı kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı kırmızıbiber
- 6 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı biber salçası
- 2 çorba kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 çay kaşığı limon tuzu ya da yarım limon suyu
- 1 çay kaşığı tuz
Sos Malzemesi- 3-4 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı Toz şeker
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2-2,5 su bardağı sıcak su
Kuru Patlıcan Biber Dolması Nasıl Yapılır?
İlk olarak kuru patlıcanları ve biberleri bir tencerenin içerisine alıyoruz ve tuz ekleyip su ile yaklaşık 15 dakika haşlıyoruz. Sonrasında dolmaları süzerek tencerenin içerisinden alıyoruz. Her iki sebzeyi de haşlayıp soğuk suda bekletiyoruz. Soğan, domates, kıyma, kırmızıbiber ve domates salçasının bir kısmı, tuz, pirinç, nane zeytinyağı, tereyağını nar ekşisini pirinçlerin üzerine ilave edip karıştırıyoruz.
Kuru biber ve patlıcanların bir kısmı dolacak bir şekilde doldurulur. Tencerenin içine, alta patlıcan üste biber olacak şekilde dizin. En üste düz bir seramik tabak ters çevrilip konur. Dolmaları 2 parmak geçecek kadar su ilave edilir. Daha sonra dolmaların kapağı kapatılıp kaynamaya bırakılır. 40 dakika kaynatılır. Ayrı bir kapta zeytinyağında kalan salçalar ocakta kavrulur. Tencereden tabak alınıp üzerine bu sos dökülür. Kuru patlıcan ve biber dolmaları 25 dakika daha pişirilir. Kuru patlıcan ve biber dolmaları 40-45 dakika demlenir. Kuru patlıcan ve biber dolması yapması kadar yemesi de bir o kadar zevkli bir yemek. Kuru patlıcan ve biber dolmaları ister zeytinyağlı olsun ister kıymalı olsun çok lezzetli bir ana yemektir. Sabrınız var ise bıçak kıyması ile kuru patlıcan ve biberleri yapabilirsiniz. Eğer Antep biberinden yapacaksanız kesinlik ile acısına çok dikkat edin çünkü biber oldukça acı oluyor ve yenmesi sıkıntı olabilir. Kuru dolma yaparken iç harcını 1 gece önceden hazırlayarak 1 gece süresince buzdolabında dinlendirin. Bu sayede yağını ve baharatlarını çekerek sosu daha da lezzetli bir hale getiriyor.
Püf noktalar- Kuru biberleri ve patlıcanları yeni ürün olması önemli olur. Aksi durumda patlıcanlar çok zor pişiyor.
- Patlıcanları suda bekletirseniz acı suyunu ve siyah rengini daha iyi atar.
- Kullanacağınız kıymayı dana-kuzu karışık şekilde seçerseniz daha iyi olur.
- Dolmalarınızı ağzına kadar doldurmayın. Çünkü pirinç taşma yapar.
- Kuru patlıcan biber dolmanızın suyunu mümkün olduğunca az ilave etmeye çalışın, su gerekirse daha sonra ilave edilebilir, dolmaların suyu tamamen çekmesi gerekiyor.
- Soğanı doğramadan önce kabuklarını soyarak 1 saat buzdolabında bekletirseniz, soğanları doğrarken gözleriniz yaşarmaz.
- Sumak kuru dolmaya ekşilik verir. Ekşilik sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz, onun yerine nar ekşisi kullanabilirsiniz. Nar ekşisi de zaten hafif bir ekşilik hissi veriyor.
- Dolmaları pişirirken döküm veya teflon tencere tercih edebilirsiniz. Dolma bir taşım kaynadıktan sonra, en düşük ısılı gözde, en kısık ısıda, 25 dakikada tam anlamı ile pişirin. Düdüklü tencerede kullanabilirsiniz. Düdüklü tencerede su miktarını aynı oranda kullanarak pişirebilirsiniz.
- Herkes farklı yöntemlerde dolmayı pişirebilir. Bunlar benim ufak ipuçlarımdı.
Afiyet olsun.
20.01.2024 00:24:39
Kuru Patlıcan Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Kuru Patlıcan Biber Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|