Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği; Dünyada üzerinde yetiştirilen 12.000.000 ton biberin yaklaşık olarak %23'ü Çin'de, %10'u Türkiye'de, %9'u Nijerya'da yetiştirilmektedir. Türkiye'de senede yetiştirilen 1.200.000 ton biberin %60'ını sivribiber, %28'ini dolmalık biber, %4'ünü çarliston biber, %8'ini kaypa, domates biberi, kurutmalık biberler, pul biber elde etmeye uygun biberlerden meydana gelir.

Biber alçak kalorili olup A ve C vitaminlerince oldukça zengindir. Biberler taze, pişmiş, konserve, salça, turşu, sos, ketçap, konsantre domates çorbaları, hazır çorbalar, sucuk, tarhana, pastırma, çocuk maması, zeytinlerin içerisinde, peynirlerde dondurulmuş gıda şeklinde, kurutularak, toz ve pul biber yapımında, boya sanayinde, ilaç sanayi gibi, farklı yerlerde kullanılır.

İklim istekleri. Biber sıcağı seven bitkiler grubunda yer alır. Optimal oluşma, sıcaklık, kısmen ışık yoğunluğu, toprak ve hava nemi gibi çevre etkilerine bağlıdır. Biberin optimal oluşma sıcaklığı 18-26 ºC'dir. Biber erken zamanlarda daha çok sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin çok, besin maddelerince yeterli olan ve hava sıcaklığının 24-26 ºC bulunduğu vakitler iyi bir oluşum gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda oluşması iyi olur. Gündüz sıcaklığının 32-35 ºC ve gece sıcaklığı 15 ºC'nin altına düştüğü zamanlar ise bitki büyümesin oranı düşer, döllenmede yavaşlamalar olur.

Gündüz 32 ºC'nin üzerinde biberin meyve bağlaması azalır. 32-35 ºC'de çiçek dökülmeleri meydana gelir. 38 ºC'nin üzerinde döllenme olmaz. Biber yetiştiriciliğinde optimum hava oransal nemi %60-70'dir. Toprak istekleri. Organik madde bakımından zengin, farklı besin maddelerini bulunduran, tınlı, tınlı kumlu, su tutma kapasitesi iyi, hızlı ısınabilir, derin, geçirgen, iyi drene edilmiş topraklar biber için oldukça uygundur. Ağır killi ve çok su tutan topraklar ile tamamen kumlu olan topraklar biber yetişmesine uygun değildir.

Biber, kök sisteminin yüzeysel olmasından dolayı toprak neminin yüksek oranda bulunması istense de yetersiz drenajı bulunan ağır topraklarda yüksek oranda sudan etkilenir. Toprak pH'sı optimum 5,6 ya da 6,8 olmalıdır. PH=5,2'den düşük olan topraklar iyi toprak değildir. Yüksek pH durumunda ise P, Fe, Mn, Zn, Cu gibi mikro elementlerin alınabilirliği azalır. Biber toprak tuzluluğu na karşı oldukça duyarlıdır. Toprak EC'si 1,5 mS'un altında olmalıdır.

Su istekleri. Biber suyu oldukça fazla seven bir bitkidir. Optimum toprak nemi tarla kapasitesinin %70 ya da 80 oranında, hava oransal neminin %60-70 oranında bulunması istenir. Nemli olan koşullarda kök aktivitesi yükselir. Nemin yetersiz olduğun durumlarda büyümesi yavaşlar, gövde odunlaşır, meyve tutumu azalır, meyveler küçük kalır ve çiçek dökümleri oluşur. Uzun zaman su verilmez ise önemli oranda verim kaybı meydana gelir. Suyun düzenli ve belirli aralıklarda verilmesi gerekmektedir.

İlk çiçeklenmenin meydana geldiği zamanlarda bitkiler kuraklığa oldukça duyarlıdır. Bu nedenle bu zamanda fazla aralıklarla hafif sulamalar yapılabilir. Kökler çok suya da daha fazla duyarlıdır. Çabuk çürür ve hastalanır. Saçak kök yapısı sebebiyle biber az ve yoğun bir şekilde suya ihtiyaç duyar. Meyveye bağlama vakti yoğun yağışlar cılız meyve bağlamaya sebep olur. Meyveler antraknoz hastalığına karşı koruması azalır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2 ya da 3 günde bir, ağır topraklarda 3 ya da 7 günde bir sulama yapılmalıdır.

Fide yetiştirme. Tohumların çimlenme miktarının %100 olması istenir. Hibrit tohumlarda çimlenme miktarının %97'den az olmaması istenir. Standart olan biber tohumlarında %80'lerin altına düşmemesi istenir. Bu sebeple 1 dekara gereken fide için tohumların çimlenme miktarı göz önüne alınarak belirli miktarlarda çok ekim yapmak gerekir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 19:17:51
Biber Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Biber Yetiştiriciliği Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Biber Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kapya Biber
Kapya Biber
Kapya biber, bu biber kırmızı renge sahip acı olmayan bol etli bir biberdir kırmızı biber diye de adlandırılır. Bu biber tam bir ecza deposudur. İçerisinde C, K ve P vitamini bulunduran bu biber insan sağlığı üzerinde çok etkili ve faydalıdır. Hastal...
Çarliston Biber
Çarliston Biber
Çarliston biber, diğerlerine göre daha iri, uzun, kalın ve etli yapıda olur. Renk olarak sarı ve yeşil olanları, aynı zamanda acı ve tatlı olanları bulunmaktadır. Yemeklerde sebze olarak ya da baharat olarak tüketimi yaygındır. İçeriğindeki C vitamin...
Domatesli Biberli Et Kavurma
Domatesli Biberli Et Kavurma
Domatesli Biberli Et Kavurma: Domatesli biberli et kavurma evimizin ana yemeklerinden biridir. Lezzeti en bilindik ve soframızdan eksik olmayan domatesle, biberin, kırmızı etinize eklenmesi ile yapılır. Hem lezzet hem görüntü olarak gönül rahatlığı i...
Biber
Biber
Biber, biber bir metreye kadar boyu uzayan tohumu sarı renkte olan ve patlıcangillerden bir sebze çeşididir. Kahraman Maraş Gaziantep gibi illerimizde tarlalarda bol miktarda üretimi yapılır. Güneydoğu illerimizde çoğunlukla biberler üretilir ve toz ...
Pul Biberli Yoğurt
Pul Biberli Yoğurt
Pul biberli yoğurt, özellikle kilo vermek isteyen kadınlar tarafından yaygın şekilde kullanılan, kullanımı ve hazırlanması kolay bir kür tarifidir. Daha çok göbek bölgesinde biriken yağları eritmek için etkili olan pul biberli yoğurt, 2 hafta boyunca...
Cin Biber
Cin Biber
Cin biber, süs biberi olarak da bilinen biber türüdür. Bu biberler genellikle turşu yapımında, ezme yapımında kullanılır. Capsicum frutescens çok yıllık çalımsı gövdeye sahip olan, sarı, yeşil ve kırmızı renkteki sivri ya da tombul biçiminde küçük ac...
Biberli Tavuk Sote
Biberli Tavuk Sote
Biberli Tavuk Sote, sote ya da sote etmek kızgın tavada yüksek ateş ile pişirmek anlamına gelir. Bu yöntem daha çok et ve tavuk türlerinin pişirilmesinde kullanılır. İçeriğindeki mineralleri ve vitaminleri koruyarak tavukların daha kısa sürede pişiri...
Biber Tohumu
Biber Tohumu
Biber Tohumu, Biber tohumu genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içerisindeki aylarda dikilmesi tavsiye edilmektedir. Biber tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından oldukça önemli olmaktadır. Biber tohumu ekim derinliği...
Biber Turşusu
Biber Turşusu
Biber Turşusu, Günümüzde pek çok sebzenin turşusu yapılmaktadır. Özellikle kış aylarına yapılan hazırlıklar arasında turşu hemen hemen ilk sırada gelmektedir. Hemen hemen her evde yapılmakta olan turşular hem karışık hem de ayrı ayrı yapılmaktadır. T...
Kırmızı Biber Közlemesi
Kırmızı Biber Közlemesi
Kırmızı biber közlemesi, kırmızı biber Anadolu'nun her bölgesinde severek tüketilir. Közlenmiş biber hemen her sofrada salata ve meze olarak, kabul günlerinde ise ikramlık olarak hazırlayabileceğiniz sayısız seçeneği size sunan eşsiz lezzette bir sun...
Kırmızı Biber Turşusu
Kırmızı Biber Turşusu
Kırmızı Biber Turşusu, Kış aylarının gelmesi ile her evde bir turşu telaşı başladı. Klasik salatalık turşusu ve karışık turşular her evde her kış zevkle tüketilmektedir. Ancak yeni tatlara da kapıyı aralamak gerekir. Kırmızı biber turşusu tarifimiz k...
Yoğurt Limon Pul Biber
Yoğurt Limon Pul Biber
Yoğurt limon pul biber: Yoğurt, harika bir protein kaynağı olup metabolizmayı hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Pul biberin yağ yakıcı özelliği vardır. Limon ise toksinlerden vücudu arındırmaya yardımcı olur. Bu karışımlar bir araya geldiğinde müthiş b...

 

Kapya Biber
Çarliston Biber
Domatesli Biberli Et Kavurma
Biber
Pul Biberli Yoğurt
Cin Biber
Biberli Tavuk Sote
Biber Tohumu
Biber Turşusu
Kırmızı Biber Közlemesi
Kırmızı Biber Turşusu
Yoğurt Limon Pul Biber
Acı Biberli Domates Sosu
Biber Yetiştiriciliği
Pul Biber
Kuru Patlıcan Biber Dolması
Biberli Ekmek Hamuru
Kırmızı Biber Sosu
Fırında Biber Dolması
Kırmızı Biber
Dolmalık Biber
Biberli Tuzlu Kurabiye
Dolma Biber
Biber Sosu
Biber Kızartması
Biberli Yoğurt
Domatesli Biberli Poğaça
Biberli Yumurta
Biberli Lor
Domates Kırmızı Biber Sosu
Popüler İçerik
Acı Biberli Domates Sosu
Acı Biberli Domates Sosu
Acı Biberli Domates Sosu: ege yöresinde yapılan pratik ve lezzetli bir sostur. Acı biber ve rendelenmiş domates ile hazırlanıp kavanozlara koyduğumu...
Pul Biber
Pul Biber
Pul Biber, Çoğunlukla sıcakta kurutularak yapılan pul biber, tat ve lezzeti arttırmak amacıyla yemeklerde ve kızartmalarda çeşni olarak kullanılmak...
Kuru Patlıcan Biber Dolması
Kuru Patlıcan Biber Dolması
Kuru patlıcan biber dolması Türkiye'nin Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sevilerek yapılan bir ana yemektir. Bölgeler içinde ...
Biberli Ekmek Hamuru
Biberli Ekmek Hamuru
Biberli Ekmek Hamuru, Biberli ekmek, gerek misafirlerimiz için, kadınların günlerinde veya bir sabah kahvaltısı, ikindi çayı için yapabileceğimiz bir ...
Kırmızı Biber Sosu
Kırmızı Biber Sosu
Kırmızı Biber Sosu, ev hanımları tarafından sıklıkla hazırlanan bir sostur. Kırmızı biber ve domates kışın bulunmadığı için yaz aylarında hazırlanıp k...
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması, görüntüsüyle göz dolduran ancak yapımı hiç de zor olmayan bir yemek olan fırında biber dolması hem misafirlerimize hem de ailem...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kapya Biber
Çarliston Biber
Domatesli Biberli Et Kavurma
Biber
Pul Biberli Yoğurt
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024