Biber Dolması
Biber dolması Türkiye'mizin her bölgesinde sevilerek yapılan bir zeytinyağlı soğuk mezedir. Genellikle akşam yemekleri özel davetler ve çay saatlerinde sevilerek tüketilir. Genellikle zeytinyağı kullanılarak yapılır. Çok lezzetli bir yemektir. Şimdi sizlerle birlikte biber dolması yapımını inceleyelim.
Biber Dolması
Malzemeleri- 3 adet kuru soğan
- 2 su bardağı pirinç
- 2 tatlı kaşığı tarçın
- 2 tatlı kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- Bir demet maydanoz
- Bir tutam taze nane
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
- Yarım çay fincanı kuş üzümü
- Yarım çay fincanı kadar dolmalık fıstık
- 2 büyük domates
- 2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı tuz
Biber Dolması Nasıl Yapılır?
İlk olarak iç malzemesi için kuru soğanlar ince küp-küp yemeklik doğranır ve 2 çay bardağı zeytinyağında kavrulur. Soğanlar kavrulunca doğranmış veya robottan geçirilmiş 2 adet domates ilave edilir ve domatesler karıştırılır. Yıkanmış ve suyu süzülmüş olan pirinçler domatesin içerisine ilave edilerek hafifçe kavrulur. Yarım çay bardağı dolmalık fıstıklar, kuş üzümü, 2 tatlı kaşığı tarçın, kuru nane, 2 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 çorba kaşığı tuz ilave edilir. Daha sonra harç karıştırılarak ocaktan alınır. Son olarak ise içerisine ince doğranmış maydanoz ve naneler ilave edilir ve karışım güzelce karıştırılır. Diğer bir taraftan dolmalık biberlerin üst kısmı açılır ve biberler güzelce yıkanır.
Her biberin içerisine iç harcından doldurularak tencereye hizalı bir biçimde yerleştirilir. Buradaki önemli olan nokta ise pirinçlerin rahatça şişebilmesi için biberleri çok yoğun bir şekilde ve tepeleme doldurmamak gerektiğidir. Biberlerin yarısını biraz geçecek kadar iç harç doldurmanız yeterli olur. Dolmaların üzerini kapatmak için bir domates küçük küp şeklinde doğranarak her biberin üstüne kapatılır. Daha sonrasında ise uygun bir tencereye yerleştirilir. Son olarak dolmaların üzerine bir çay bardağı kadar zeytinyağı ilave edilir ve biberlerin yarısını geçecek kadar su ilave edilir. Daha sonra tencerenin kapağı kapatılarak dolmalar pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşak bir hal kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra da servis tabağında servis edilir.
Püf noktası- Dolma veya sarmanın iç harcı için kullanacağınız pirincinizi mutlaka sıcak suda bekletip yumuşatın ve nişastasından temizlemek için birkaç defa suda yıkayın. Bu şekilde pirinçlerin i sert kalmasını önlersiniz.
- Zeytinyağlı sarma veya dolmanın daha lezzetli olması amacı ile sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz.
- Dolmaların pişerken dağılmaması için üstünü sert bir tabakla kapatın.
- Fazla kalan dolma içlerini buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
- Dolmaların kuru olmaması ve daha parlak görünmesi için soğutma işlemi yaparken tencerenin kapağını hafif kapağı aralık bırakın.
- Dolma yapacağınız kabakları, patlıcanları ve domates gibi sebzelerin dış kabuklarını soymayın.
- Dolmanın içinin daha lezzetli olması için soğanını bol miktarda kullanın.
- Dolma içine kullandığınız soğanı rendeleme yolunu tercih etmeyin. Soğanları bıçak ile doğradığınız da çok daha lezzetli olacaktır.
- Taze nane, maydanoz, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler dolmalarınıza farklı bir tat katar.
- Dolmaların içlerini doldururken pirinç ya da bulgur piştiğinde yer kalması için dolmaların üstünde boş yer bırakın. Harcı fazla sıkıştırarak doldurmamaya çalışın.
- Dolmalar pişerken tuzu direk dolmaların üstüne değil dolmanın suyuna dökün.
- Dolmaları pişirirken dolmalar kurumasın diye üzerine sert ve damarlı birkaç yaprak serebilirsiniz.
- Dolmayı kaynayana kadar orta halli ateşte, kaynadıktan sonra ise düşük ateşte pişirin.
- Pişen dolmalarınızın üstüne biraz zeytinyağı gezdirirseniz dolmalarınız hem daha tatlı olur hem de daha parlak ve daha güzel görünür.
- Pişen dolmaları servis tabağında soğumaya bırakın.
Afiyet olsun.
20.01.2024 02:48:37
Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Biber Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|