Biber Dolması

Biber dolması Türkiye'mizin her bölgesinde sevilerek yapılan bir zeytinyağlı soğuk mezedir. Genellikle akşam yemekleri özel davetler ve çay saatlerinde sevilerek tüketilir. Genellikle zeytinyağı kullanılarak yapılır. Çok lezzetli bir yemektir. Şimdi sizlerle birlikte biber dolması yapımını inceleyelim.

Biber Dolması
Malzemeleri

  • 3 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • Bir demet maydanoz
  • Bir tutam taze nane
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yarım çay fincanı kuş üzümü
  • Yarım çay fincanı kadar dolmalık fıstık
  • 2 büyük domates
  • 2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tuz

Biber Dolması Nasıl Yapılır?


İlk olarak iç malzemesi için kuru soğanlar ince küp-küp yemeklik doğranır ve 2 çay bardağı zeytinyağında kavrulur. Soğanlar kavrulunca doğranmış veya robottan geçirilmiş 2 adet domates ilave edilir ve domatesler karıştırılır. Yıkanmış ve suyu süzülmüş olan pirinçler domatesin içerisine ilave edilerek hafifçe kavrulur. Yarım çay bardağı dolmalık fıstıklar, kuş üzümü, 2 tatlı kaşığı tarçın, kuru nane, 2 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 çorba kaşığı tuz ilave edilir. Daha sonra harç karıştırılarak ocaktan alınır. Son olarak ise içerisine ince doğranmış maydanoz ve naneler ilave edilir ve karışım güzelce karıştırılır. Diğer bir taraftan dolmalık biberlerin üst kısmı açılır ve biberler güzelce yıkanır.
Her biberin içerisine iç harcından doldurularak tencereye hizalı bir biçimde yerleştirilir. Buradaki önemli olan nokta ise pirinçlerin rahatça şişebilmesi için biberleri çok yoğun bir şekilde ve tepeleme doldurmamak gerektiğidir. Biberlerin yarısını biraz geçecek kadar iç harç doldurmanız yeterli olur. Dolmaların üzerini kapatmak için bir domates küçük küp şeklinde doğranarak her biberin üstüne kapatılır. Daha sonrasında ise uygun bir tencereye yerleştirilir. Son olarak dolmaların üzerine bir çay bardağı kadar zeytinyağı ilave edilir ve biberlerin yarısını geçecek kadar su ilave edilir. Daha sonra tencerenin kapağı kapatılarak dolmalar pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşak bir hal kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra da servis tabağında servis edilir.

Püf noktası

  • Dolma veya sarmanın iç harcı için kullanacağınız pirincinizi mutlaka sıcak suda bekletip yumuşatın ve nişastasından temizlemek için birkaç defa suda yıkayın. Bu şekilde pirinçlerin i sert kalmasını önlersiniz.
  • Zeytinyağlı sarma veya dolmanın daha lezzetli olması amacı ile sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz.
  • Dolmaların pişerken dağılmaması için üstünü sert bir tabakla kapatın.
  • Fazla kalan dolma içlerini buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
  • Dolmaların kuru olmaması ve daha parlak görünmesi için soğutma işlemi yaparken tencerenin kapağını hafif kapağı aralık bırakın.
  • Dolma yapacağınız kabakları, patlıcanları ve domates gibi sebzelerin dış kabuklarını soymayın.
  • Dolmanın içinin daha lezzetli olması için soğanını bol miktarda kullanın.
  • Dolma içine kullandığınız soğanı rendeleme yolunu tercih etmeyin. Soğanları bıçak ile doğradığınız da çok daha lezzetli olacaktır.
  • Taze nane, maydanoz, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler dolmalarınıza farklı bir tat katar.
  • Dolmaların içlerini doldururken pirinç ya da bulgur piştiğinde yer kalması için dolmaların üstünde boş yer bırakın. Harcı fazla sıkıştırarak doldurmamaya çalışın.
  • Dolmalar pişerken tuzu direk dolmaların üstüne değil dolmanın suyuna dökün.
  • Dolmaları pişirirken dolmalar kurumasın diye üzerine sert ve damarlı birkaç yaprak serebilirsiniz.
  • Dolmayı kaynayana kadar orta halli ateşte, kaynadıktan sonra ise düşük ateşte pişirin.
  • Pişen dolmalarınızın üstüne biraz zeytinyağı gezdirirseniz dolmalarınız hem daha tatlı olur hem de daha parlak ve daha güzel görünür.
  • Pişen dolmaları servis tabağında soğumaya bırakın.
Afiyet olsun.
20.01.2024 02:48:37
Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Biber Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Biber Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kapya Biber

Kapya biber, bu biber kırmızı renge sahip acı olmayan bol etli bir biberdir kırmızı biber diye de adlandırılır. Bu biber tam bir ecza deposudur. İçerisinde C...
Devamını Oku

Çarliston Biber

Çarliston biber, diğerlerine göre daha iri, uzun, kalın ve etli yapıda olur. Renk olarak sarı ve yeşil olanları, aynı zamanda acı ve tatlı olanları bulunmakt...
Devamını Oku

Domatesli Biberli Et Kavurma

Domatesli Biberli Et Kavurma: Domatesli biberli et kavurma evimizin ana yemeklerinden biridir. Lezzeti en bilindik ve soframızdan eksik olmayan domatesle, bi...
Devamını Oku

Biber

Biber, biber bir metreye kadar boyu uzayan tohumu sarı renkte olan ve patlıcangillerden bir sebze çeşididir. Kahraman Maraş Gaziantep gibi illerimizde tarlal...
Devamını Oku

Pul Biberli Yoğurt

Pul biberli yoğurt, özellikle kilo vermek isteyen kadınlar tarafından yaygın şekilde kullanılan, kullanımı ve hazırlanması kolay bir kür tarifidir. Daha...
Devamını Oku

Cin Biber

Cin biber, süs biberi olarak da bilinen biber türüdür. Bu biberler genellikle turşu yapımında, ezme yapımında kullanılır. Capsicum frutescens çok yıllık çalı...
Devamını Oku

Biberli Tavuk Sote

Biberli Tavuk Sote, sote ya da sote etmek kızgın tavada yüksek ateş ile pişirmek anlamına gelir. Bu yöntem daha çok et ve tavuk türlerinin pişirilmesinde kul...
Devamını Oku

Biber Tohumu

Biber Tohumu, Biber tohumu genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içerisindeki aylarda dikilmesi tavsiye edilmektedir. Biber tohumunda tohumun kali...
Devamını Oku

Biber Turşusu

Biber Turşusu, Günümüzde pek çok sebzenin turşusu yapılmaktadır. Özellikle kış aylarına yapılan hazırlıklar arasında turşu hemen hemen ilk sırada gelmektedir...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Közlemesi

Kırmızı biber közlemesi, kırmızı biber Anadolu'nun her bölgesinde severek tüketilir. Közlenmiş biber hemen her sofrada salata ve meze olarak, kabul günlerind...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Turşusu

Kırmızı Biber Turşusu, Kış aylarının gelmesi ile her evde bir turşu telaşı başladı. Klasik salatalık turşusu ve karışık turşular her evde her kış zevkle tüke...
Devamını Oku

Yoğurt Limon Pul Biber

Yoğurt limon pul biber: Yoğurt, harika bir protein kaynağı olup metabolizmayı hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Pul biberin yağ yakıcı özelliği vardır. Limon i...
Devamını Oku

Acı Biberli Domates Sosu

Acı Biberli Domates Sosu: ege yöresinde yapılan pratik ve lezzetli bir sostur. Acı biber ve rendelenmiş domates ile hazırlanıp kavanozlara koyduğumuz sos kış...
Devamını Oku

Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği; Dünyada üzerinde yetiştirilen 12.000.000 ton biberin yaklaşık olarak %23'ü Çin'de, %10'u Türkiye'de, %9'u Nijerya'da yetiştirilme...
Devamını Oku

Pul Biber

Pul Biber, Çoğunlukla sıcakta kurutularak yapılan pul biber, tat ve lezzeti arttırmak amacıyla yemeklerde ve kızartmalarda çeşni olarak kullanılmaktadır...
Devamını Oku

Kuru Patlıcan Biber Dolması

Kuru patlıcan biber dolması Türkiye'nin Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sevilerek yapılan bir ana yemektir. Bölgeler içinde farklı ya...
Devamını Oku

Biberli Ekmek Hamuru

Biberli Ekmek Hamuru, Biberli ekmek, gerekmisafirlerimiz için, kadınların günlerinde veya bir sabah kahvaltısı, ikindi çayı için yapabileceğimiz bir hamur iş...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Sosu

Kırmızı Biber Sosu, ev hanımları tarafından sıklıkla hazırlanan bir sostur. Kırmızı biber ve domates kışın bulunmadığı için yaz aylarında hazırlanıp kışa sak...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında Biber Dolması, görüntüsüyle göz dolduran ancak yapımı hiç de zor olmayan bir yemek olan fırında biber dolması hem misafirlerimize hem de ailemize zev...
Devamını Oku

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, kırmızı biber tohumları ile çoğaltılarak üretimi yapılan bir sebzedir. Oldukça faydalı bir besindir ve birçok şekilde yemek yapılarak kullanıl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kapya Biber
Çarliston Biber
Domatesli Biberli Et Kavurma
Biber
Pul Biberli Yoğurt
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024