Biber Gazı

Biber gazı, şeklinde malum OC acı biberlerden ele geçirilen bir yağdır. Bu yağ organik çözücüde eritildikten ardından sıvının buharlaştırıldığını ve geride mum kıvamında bir madde kaldığını vurgulayan Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ege Özgentaş, kamuoyunun genel şeklinde " biber gazı " diye adlandırdığı bileşik ile ilgili şu verileri verdi: " Biber gazının ismi 'Oleoresincapsicum'dur.
Kısacası OC şeklinde adlandırılan bu mumsu madde içerisinde bulunan kimyasallar kullanılan nebat çeşidine yönelik fark gösterdiğinden kullanılan her biber gazının tesirinin aynı olmasıdır. OC itici bir gaz içinde değişik yoğunlukta hazırlanır ve basınçlı şeklinde kapsül, tüp ya da spreylere doldurulur.

Gözleri yaşartan gazların bilinen etkileri nelerdir?

  • Gözlerde yaşarma, yanma, ağrı, göz kapaklarını açamama, bazen belli bir süre körlük
  • Deride kızarıklık, yanma ve tahriş duygusu. Çok fazla yüksek dozda temas edildiğinde yanık
  • Burun ve boğazda yanma, kuvvetli burun akıntısı, hapşırma, öksürük, soluk darlığı, göğüste sıkışıklık duygusu. Astım ve KOAH hastalarında solunum yetmezliği
  • Tansiyon yükselmesi
  • Bulantı, öğürme, baygınlık duygusu, ishal, baş ağrısı
  • Titreme, panik atak, anksiyete, ajitasyon

Biber gazının etkisini belirleyici faktörler

  • Etken maddenin yoğunluğu
  • OC'nin eritildiği itici ortam (Alkol/içki ya da eter bazlı olanlar göz amacıyla diğerlerine yönelik ek olarak zararlıdır)
  • OC'nin hangi güçte püskürtüldüğü (Basınçlı tüpten)
Çok nadir de olsa biber gazına maruz kalmak ölümle sonuçlanabilir.
İleri yaşlardaki kişilerde, kalp hastalarında ya da solunum yolları sorunu hayatını sürdüren bireylerde bu riziko yüksektir. Vefat sebepleri içinde çoğunlukla boğulma bulunmaktadır.

İstenmeyen etkileri nelerdir?


Biber gazıyla bir defa temas sağlanmış ise etkiler sıhhatli insanlarda bir zaman ardından sekel bırakmadan kaybolur. Fakat bu gaza çok fazla sayıda maruz kalındığında göz ve deride kabul görmeyen etkiler glokom, katarakt, göz içi kanama, gözün şeffaf tabakasında ülser, dermatit, surat ödemi, şu anki deri rahatsızlığının bir ek olarak nüks etmesi görülebilmektedir. KOAH ve astım benzeri akciğer hastalığı olanlarda bir defa temas dahi ölüme sebep olabilir. Göz yaşartıcı gazlar hamilelerde az ve erken doğum rizikosunu arttırmaktadır.

Biber gazının etkisinde kalınırsa neler yapılmalıdır?

Mümkünse o ortamdan terk etmek ve temiz havada bulunmak gerekmektedir. Deri yanması ve kaşınması var ise bu bölgedeki elbiselerin çıkartılarak temas bölgesinin su ve sabunla yıkanması faydalı olabilmektedir. CS kullanılmış ise su mahaline hafif alkali bir solüsyon (%6 sodyum bikarbonat, %3 sodyum karbonat ya da %1 benzalkoniumklorid) kullanılmalıdır. Biber gazını kullanmış ise iletişim lens anında çıkartılmalı, gözler bol su ya da serum fizyolojik ile 15 dk yıkanmalıdır. Ağrının giderilmesinde, alüminyum hidroksit, magnezyum hidroksit ve simetikon içerir süspansiyonların (Antiasit ilaçlar) deriye uygulanmasının faydaları gösterilmiştir. Göz yaşartıcı gazlar düşünüldüğü civarı zararsız değildir ve tümünün tesiri ayni değildir. Bu nedenle:
  • Güvenlik güçlerimiz kullandığı Gösteri Muayene Ajanının kimyevi yapısı (CS, CN, OC ya da yabancı bir madde) ve konsantrasyonunu kamuya açıklamalıdır.
  • Güvenlik güçlerimiz bu kimyasalları uzak olmayan mesafeden göz, burun ve ağız içerisine sıkmamalıdır.
  • Güvenlik güçlerimiz bu kimyasalları kapalı ve kaçma ihtimali kolay değil meydana gelen bölgelere sıkmamalıdır.
  • Güvenlik güçlerimiz bu kimyasalların tesiri altındaki bireylerin solunum sıkıntısı, belli bir süre körlük, belli bir süre felç ve belli bir süre bilinç kaybı sebebi ile kendisini koruyamaz vaziyette ve çaresiz olabileceğini dikkate almalıdır.
  • Bu kimyasallara maruz kalanlar en kısa zamanda kimyasalın bulundukları kısımdan ayrılmalı ve tekrarlayan temaslardan kaçınmalıdır.
  • Uzun süre bu kimyasallar ile temasta kalanlar kontak lens ve giysilerini en azından kimyasallardan tamamıyla arındırmadan kullanmamalıdır.
  • Kimyasallar popüler fizyolojik hasar yaptığından mekanik şeklinde ek hasar verilmesinden kaçınılmalıdır.
  • Kimyasallar ile temasa geçmiş kişilerden eskiden hastalığı olanlar ve 15-20 dakikada belirtilerde düzelme olmayanlar hastaneye kaldırılmalıdır.
23.01.2024 04:24:51
Biber Gazı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Biber Gazı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Biber Gazı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kapya Biber

Kapya biber, bu biber kırmızı renge sahip acı olmayan bol etli bir biberdir kırmızı biber diye de adlandırılır. Bu biber tam bir ecza deposudur. İçerisinde C...
Devamını Oku

Çarliston Biber

Çarliston biber, diğerlerine göre daha iri, uzun, kalın ve etli yapıda olur. Renk olarak sarı ve yeşil olanları, aynı zamanda acı ve tatlı olanları bulunmakt...
Devamını Oku

Domatesli Biberli Et Kavurma

Domatesli Biberli Et Kavurma: Domatesli biberli et kavurma evimizin ana yemeklerinden biridir. Lezzeti en bilindik ve soframızdan eksik olmayan domatesle, bi...
Devamını Oku

Biber

Biber, biber bir metreye kadar boyu uzayan tohumu sarı renkte olan ve patlıcangillerden bir sebze çeşididir. Kahraman Maraş Gaziantep gibi illerimizde tarlal...
Devamını Oku

Pul Biberli Yoğurt

Pul biberli yoğurt, özellikle kilo vermek isteyen kadınlar tarafından yaygın şekilde kullanılan, kullanımı ve hazırlanması kolay bir kür tarifidir. Daha...
Devamını Oku

Cin Biber

Cin biber, süs biberi olarak da bilinen biber türüdür. Bu biberler genellikle turşu yapımında, ezme yapımında kullanılır. Capsicum frutescens çok yıllık çalı...
Devamını Oku

Biberli Tavuk Sote

Biberli Tavuk Sote, sote ya da sote etmek kızgın tavada yüksek ateş ile pişirmek anlamına gelir. Bu yöntem daha çok et ve tavuk türlerinin pişirilmesinde kul...
Devamını Oku

Biber Tohumu

Biber Tohumu, Biber tohumu genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içerisindeki aylarda dikilmesi tavsiye edilmektedir. Biber tohumunda tohumun kali...
Devamını Oku

Biber Turşusu

Biber Turşusu, Günümüzde pek çok sebzenin turşusu yapılmaktadır. Özellikle kış aylarına yapılan hazırlıklar arasında turşu hemen hemen ilk sırada gelmektedir...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Közlemesi

Kırmızı biber közlemesi, kırmızı biber Anadolu'nun her bölgesinde severek tüketilir. Közlenmiş biber hemen her sofrada salata ve meze olarak, kabul günlerind...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Turşusu

Kırmızı Biber Turşusu, Kış aylarının gelmesi ile her evde bir turşu telaşı başladı. Klasik salatalık turşusu ve karışık turşular her evde her kış zevkle tüke...
Devamını Oku

Yoğurt Limon Pul Biber

Yoğurt limon pul biber: Yoğurt, harika bir protein kaynağı olup metabolizmayı hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Pul biberin yağ yakıcı özelliği vardır. Limon i...
Devamını Oku

Acı Biberli Domates Sosu

Acı Biberli Domates Sosu: ege yöresinde yapılan pratik ve lezzetli bir sostur. Acı biber ve rendelenmiş domates ile hazırlanıp kavanozlara koyduğumuz sos kış...
Devamını Oku

Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği; Dünyada üzerinde yetiştirilen 12.000.000 ton biberin yaklaşık olarak %23'ü Çin'de, %10'u Türkiye'de, %9'u Nijerya'da yetiştirilme...
Devamını Oku

Pul Biber

Pul Biber, Çoğunlukla sıcakta kurutularak yapılan pul biber, tat ve lezzeti arttırmak amacıyla yemeklerde ve kızartmalarda çeşni olarak kullanılmaktadır...
Devamını Oku

Kuru Patlıcan Biber Dolması

Kuru patlıcan biber dolması Türkiye'nin Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sevilerek yapılan bir ana yemektir. Bölgeler içinde farklı ya...
Devamını Oku

Biberli Ekmek Hamuru

Biberli Ekmek Hamuru, Biberli ekmek, gerekmisafirlerimiz için, kadınların günlerinde veya bir sabah kahvaltısı, ikindi çayı için yapabileceğimiz bir hamur iş...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Sosu

Kırmızı Biber Sosu, ev hanımları tarafından sıklıkla hazırlanan bir sostur. Kırmızı biber ve domates kışın bulunmadığı için yaz aylarında hazırlanıp kışa sak...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında Biber Dolması, görüntüsüyle göz dolduran ancak yapımı hiç de zor olmayan bir yemek olan fırında biber dolması hem misafirlerimize hem de ailemize zev...
Devamını Oku

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, kırmızı biber tohumları ile çoğaltılarak üretimi yapılan bir sebzedir. Oldukça faydalı bir besindir ve birçok şekilde yemek yapılarak kullanıl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kapya Biber
Çarliston Biber
Domatesli Biberli Et Kavurma
Biber
Pul Biberli Yoğurt
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024