Biber Salçası

Biber salçası, yapılışı kolay olan ve hazır olarak almanın yerine evde kendiniz hazırlayacağınız, yemeklerinizi tatlandırmak için kullanılan lezzetli bir salçadır. Biber salçası yapılışında kullanılan biberlerin kırmızı olmasına ve acı olmasına özen gösterilmelidir. Acı biber salçası yemeklere ayrı bir tat oluşturur. Bu makalemizde biber salçası nasıl yapılır, yapılışında aşamaları ve içerisinde kullanılan malzemeleri sıralayacağız.
Hadi kolları sıvayarak işe koyulalım. Hepinize kolay gelsin.

Biber Salçası Yapılışında Kullanılan malzemeleri

  • 15 kilo kırmızı biber
  • 5 kilo olgun domates
  • 3 kilo acı biber
  • 5 yemek kaşığı turşuluk tuz

Biber Salçası Nasıl Yapılır?


Biber salçası yapılışına ilk olarak biberlerin saplarını keserek başlayalım ve biberlerin tohumlarını çıkaralım, domateslerle beraber iri parçalar halinde doğrayalım. Büyük bir tencereye veya iki tencereye doğranan domatesleri ve biberleri hiç su ilave edilmeden önce suyunu bırakması için kısık ateşte, daha sonra ise orta ateşte kapağı açık olarak pişirelim ya da aynı işlem düdüklü tencerede 15 dakika pişirilerek yapılabilir. Pişen malzemeleri robotta iyice parçalayın veya el mikseriyle tencerede püre haline getirmelisiniz. Bu işlemden sonra isterseniz tekrar ince bir süzgeçten geçirin. Püre haline getirilen biberleri altı kalın tabanlı bir tencereye alın. Tencereyi kapağı açık olarak kısık ateşe bırakın ve suyunun tamamını çekene kadar yavaş yavaş kaynamaya bırakın.
Kaynatırken içerisinde bir tahta kaşık bırakırsanız etrafa sıçramaz. Dibini tutmasın diye de ara sıra karıştırmanız gerekir. Bu süre yaklaşık olarak 2,5 saat sürecektir. Tencereye koyulan malzemeler hemen hemen yarıya gelene kadar pişmeli. Tencereyi ocaktan almadan önce azar azar ilave ederek olması gereken tuz miktarına göre tuzunu ayarlamalısınız. Biraz tuzlu olması salçanın daha dayanıklı olmasını sağlar. Hazırlanan salçanın suyunu çektiğinden emin olduktan sonra, derin bir tepsiye koyun üstünü tülbent ile örtün varsa eğer güneş alan bir yerde arada sırada karıştırarak birkaç gün bekletmelisiniz. İstediğiniz kıvama gelene kadar güneşte bırakmanız yeterli olacaktır. Daha sonra steril edilmiş kavanozlara bölün ve üzerine zeytinyağı gezdirin kapağını sıkıca kapatmak gerekir. Açılmış kavanozları buzdolabında saklamalısınız.

Biber Salçası Yapılışında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • İlk anda açık kırmızı olan biber salçası, piştikçe koyulaşıp koyu güzel bir renk almaktadır.
  • Tepside bekletme süresi birkaç gün daha uzun olabilir, salça bekledikçe kıvamı ve rengi daha güzel olacaktır. Fakat mutfağa girip çıktıkça karıştırmayı unutmamalısınız.
  • Salçanın üzeri yağla kaplanması salçanın hava alıp bozulmasını önlemektedir, bunu hazır aldığınız salçalara da uygulamanız gerekir. Bu şekilde bütün salçalarınızı, bozulmadan uzun süre saklarsınız.
  • Acı sevmiyorsanız hiç acı biber kullanmadan salçayı hazırlayın.
  • Çok sık salça kullanmıyorsanız eğer daha küçük kavanozlara bölün, böylece açılmış salçayı uzun süre bekletmemiş olacaksınız.
  • Kırmızı biber ve domatesler Eylül ayının sonuna doğru daha olgun ve güzel olacaktır. Mümkünse bu ayda yapmayı tercih etmelisiniz.
19.01.2024 12:26:33
Biber Salçası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Biber Salçası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Biber Salçası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kapya Biber

Kapya biber, bu biber kırmızı renge sahip acı olmayan bol etli bir biberdir kırmızı biber diye de adlandırılır. Bu biber tam bir ecza deposudur. İçerisinde C...
Devamını Oku

Çarliston Biber

Çarliston biber, diğerlerine göre daha iri, uzun, kalın ve etli yapıda olur. Renk olarak sarı ve yeşil olanları, aynı zamanda acı ve tatlı olanları bulunmakt...
Devamını Oku

Domatesli Biberli Et Kavurma

Domatesli Biberli Et Kavurma: Domatesli biberli et kavurma evimizin ana yemeklerinden biridir. Lezzeti en bilindik ve soframızdan eksik olmayan domatesle, bi...
Devamını Oku

Biber

Biber, biber bir metreye kadar boyu uzayan tohumu sarı renkte olan ve patlıcangillerden bir sebze çeşididir. Kahraman Maraş Gaziantep gibi illerimizde tarlal...
Devamını Oku

Pul Biberli Yoğurt

Pul biberli yoğurt, özellikle kilo vermek isteyen kadınlar tarafından yaygın şekilde kullanılan, kullanımı ve hazırlanması kolay bir kür tarifidir. Daha...
Devamını Oku

Cin Biber

Cin biber, süs biberi olarak da bilinen biber türüdür. Bu biberler genellikle turşu yapımında, ezme yapımında kullanılır. Capsicum frutescens çok yıllık çalı...
Devamını Oku

Biberli Tavuk Sote

Biberli Tavuk Sote, sote ya da sote etmek kızgın tavada yüksek ateş ile pişirmek anlamına gelir. Bu yöntem daha çok et ve tavuk türlerinin pişirilmesinde kul...
Devamını Oku

Biber Tohumu

Biber Tohumu, Biber tohumu genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içerisindeki aylarda dikilmesi tavsiye edilmektedir. Biber tohumunda tohumun kali...
Devamını Oku

Biber Turşusu

Biber Turşusu, Günümüzde pek çok sebzenin turşusu yapılmaktadır. Özellikle kış aylarına yapılan hazırlıklar arasında turşu hemen hemen ilk sırada gelmektedir...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Közlemesi

Kırmızı biber közlemesi, kırmızı biber Anadolu'nun her bölgesinde severek tüketilir. Közlenmiş biber hemen her sofrada salata ve meze olarak, kabul günlerind...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Turşusu

Kırmızı Biber Turşusu, Kış aylarının gelmesi ile her evde bir turşu telaşı başladı. Klasik salatalık turşusu ve karışık turşular her evde her kış zevkle tüke...
Devamını Oku

Yoğurt Limon Pul Biber

Yoğurt limon pul biber: Yoğurt, harika bir protein kaynağı olup metabolizmayı hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Pul biberin yağ yakıcı özelliği vardır. Limon i...
Devamını Oku

Acı Biberli Domates Sosu

Acı Biberli Domates Sosu: ege yöresinde yapılan pratik ve lezzetli bir sostur. Acı biber ve rendelenmiş domates ile hazırlanıp kavanozlara koyduğumuz sos kış...
Devamını Oku

Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği; Dünyada üzerinde yetiştirilen 12.000.000 ton biberin yaklaşık olarak %23'ü Çin'de, %10'u Türkiye'de, %9'u Nijerya'da yetiştirilme...
Devamını Oku

Pul Biber

Pul Biber, Çoğunlukla sıcakta kurutularak yapılan pul biber, tat ve lezzeti arttırmak amacıyla yemeklerde ve kızartmalarda çeşni olarak kullanılmaktadır...
Devamını Oku

Kuru Patlıcan Biber Dolması

Kuru patlıcan biber dolması Türkiye'nin Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sevilerek yapılan bir ana yemektir. Bölgeler içinde farklı ya...
Devamını Oku

Biberli Ekmek Hamuru

Biberli Ekmek Hamuru, Biberli ekmek, gerekmisafirlerimiz için, kadınların günlerinde veya bir sabah kahvaltısı, ikindi çayı için yapabileceğimiz bir hamur iş...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Sosu

Kırmızı Biber Sosu, ev hanımları tarafından sıklıkla hazırlanan bir sostur. Kırmızı biber ve domates kışın bulunmadığı için yaz aylarında hazırlanıp kışa sak...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında Biber Dolması, görüntüsüyle göz dolduran ancak yapımı hiç de zor olmayan bir yemek olan fırında biber dolması hem misafirlerimize hem de ailemize zev...
Devamını Oku

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, kırmızı biber tohumları ile çoğaltılarak üretimi yapılan bir sebzedir. Oldukça faydalı bir besindir ve birçok şekilde yemek yapılarak kullanıl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kapya Biber
Çarliston Biber
Domatesli Biberli Et Kavurma
Biber
Pul Biberli Yoğurt
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024