Biber Salçası
Biber salçası, yapılışı kolay olan ve hazır olarak almanın yerine evde kendiniz hazırlayacağınız, yemeklerinizi tatlandırmak için kullanılan lezzetli bir salçadır. Biber salçası yapılışında kullanılan biberlerin kırmızı olmasına ve acı olmasına özen gösterilmelidir. Acı biber salçası yemeklere ayrı bir tat oluşturur. Bu makalemizde biber salçası nasıl yapılır, yapılışında aşamaları ve içerisinde kullanılan malzemeleri sıralayacağız.
Hadi kolları sıvayarak işe koyulalım. Hepinize kolay gelsin.
Biber Salçası Yapılışında Kullanılan malzemeleri- 15 kilo kırmızı biber
- 5 kilo olgun domates
- 3 kilo acı biber
- 5 yemek kaşığı turşuluk tuz
Biber Salçası Nasıl Yapılır?
Biber salçası yapılışına ilk olarak biberlerin saplarını keserek başlayalım ve biberlerin tohumlarını çıkaralım, domateslerle beraber iri parçalar halinde doğrayalım. Büyük bir tencereye veya iki tencereye doğranan domatesleri ve biberleri hiç su ilave edilmeden önce suyunu bırakması için kısık ateşte, daha sonra ise orta ateşte kapağı açık olarak pişirelim ya da aynı işlem düdüklü tencerede 15 dakika pişirilerek yapılabilir. Pişen malzemeleri robotta iyice parçalayın veya el mikseriyle tencerede püre haline getirmelisiniz. Bu işlemden sonra isterseniz tekrar ince bir süzgeçten geçirin. Püre haline getirilen biberleri altı kalın tabanlı bir tencereye alın. Tencereyi kapağı açık olarak kısık ateşe bırakın ve suyunun tamamını çekene kadar yavaş yavaş kaynamaya bırakın.
Kaynatırken içerisinde bir tahta kaşık bırakırsanız etrafa sıçramaz. Dibini tutmasın diye de ara sıra karıştırmanız gerekir. Bu süre yaklaşık olarak 2,5 saat sürecektir. Tencereye koyulan malzemeler hemen hemen yarıya gelene kadar pişmeli. Tencereyi ocaktan almadan önce azar azar ilave ederek olması gereken tuz miktarına göre tuzunu ayarlamalısınız. Biraz tuzlu olması salçanın daha dayanıklı olmasını sağlar. Hazırlanan salçanın suyunu çektiğinden emin olduktan sonra, derin bir tepsiye koyun üstünü tülbent ile örtün varsa eğer güneş alan bir yerde arada sırada karıştırarak birkaç gün bekletmelisiniz. İstediğiniz kıvama gelene kadar güneşte bırakmanız yeterli olacaktır. Daha sonra steril edilmiş kavanozlara bölün ve üzerine zeytinyağı gezdirin kapağını sıkıca kapatmak gerekir. Açılmış kavanozları buzdolabında saklamalısınız.
Biber Salçası Yapılışında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar- İlk anda açık kırmızı olan biber salçası, piştikçe koyulaşıp koyu güzel bir renk almaktadır.
- Tepside bekletme süresi birkaç gün daha uzun olabilir, salça bekledikçe kıvamı ve rengi daha güzel olacaktır. Fakat mutfağa girip çıktıkça karıştırmayı unutmamalısınız.
- Salçanın üzeri yağla kaplanması salçanın hava alıp bozulmasını önlemektedir, bunu hazır aldığınız salçalara da uygulamanız gerekir. Bu şekilde bütün salçalarınızı, bozulmadan uzun süre saklarsınız.
- Acı sevmiyorsanız hiç acı biber kullanmadan salçayı hazırlayın.
- Çok sık salça kullanmıyorsanız eğer daha küçük kavanozlara bölün, böylece açılmış salçayı uzun süre bekletmemiş olacaksınız.
- Kırmızı biber ve domatesler Eylül ayının sonuna doğru daha olgun ve güzel olacaktır. Mümkünse bu ayda yapmayı tercih etmelisiniz.
19.01.2024 12:26:33
Biber Salçası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Biber Salçası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|