Domatesli Biber Turşusu

Domatesli biber turşusu; Su koyulmadan yapılan ve sadece domatesin suyu yeterli olan bir turşu çeşididir. Turşu, ilk Türkler tarafından yapılan bir garnitür çeşididir. Ülkemizde çok yaygın olarak yapılan turşu çeşitleri günümüze gelinceye kadar birçok çeşidi türetilmiştir. Bunlardan birisi de domatesli turşu 'dur. Genellikle biber, lahana kornişon, havuç gibi sebzelerle de yapılan turşu çeşitleri vardır.
Turşular kış aylarında yemeklerin yanında Türk mutfağının vazgeçilmezlerinin başında gelir. Birçok hamur işi ile tüketildiği gibi kısır gibi mutfağımıza özgü yemeklerin yanında çok fazla olarak tüketilse de domatesli biberli turşu daha çok sabah kahvaltılarında tüketilen bir turşu çeşididir. Küçük sarı biberler ile yapılan bu turşu çeşidinin tatlı olanları da acılı olanları da vardır. Bu tercihe göre değişiklik göstermektedir.

Genellikle acılı olarak yani acı biberden yapılan domatesli biber turşusu domates ile yapıldığından biberin o keskin acısını birazda olsa hafiflettiğinden yenmesi çok lezzetlidir.

Domatesli biber turşusu malzemeleri

  • Bir baş sarımsak,
  • Bir kilogram küçük sarı biber,
  • Üç kilogram kadar domates,
  • Bir çay bardağı zeytinyağ,
  • Bir su bardağı üzüm sirkesi,
  • Bir tatlı kaşığı kadar toz şeker,
  • Üç yemek kaşık parçalanmış veya ufalanmış kaya tuzu,

Domatesli biber turşusu nasıl yapılır?


Öncelikle her yörede farklı şekillerde yapılan turşu çeşitlerinin hepsi birbirinden lezzetlidir.
Özellikle bugün sizlere anlatacağım turşu çeşidini öğrenmenizi tavsiye ederim. Çünkü hem damak tadı arayanlar için hem de turşu severler için denenmesi gereken bir lezzettir.

İlk olarak biberler temizlenip yıkandıktan sonra suyu süzülerek sapları temizlenir. Daha sonra domateslerin kabukları soyularak bir robot yardımı ile iyice ezilir ve püre haline getirilir. İsteğe göre kabuklu da yapılabilir. Tamamen damak lezzetine bağlı olarak değiştirilebilmektedir. Robotta çekilen domatesler geniş ve derin bir kap içerisine alınarak robotta biberler çekilir ve iyice ufaltılır. Daha sonra biberlerde domatesin üzerine dökülür. İçerisine bir kaşık şeker, bir bardak sirke ve kabukları soyulmuş sarımsak dişleri doğranarak ilave edilir. Böylelikle sarımsaklar turşu içerisinde dahada lezzetli bir hale gelir. Domatesli biber turşusu için en son kaya tuzu da ilave edilerek karıştırılır. Tuzunun az olup olmadığına suyundan tadarak anlayabilirsiniz. Daha sonra bütün karışım derin bir tencere içerisine alınarak ağzı kapatılır ve bir gün yani yirmi dört saat boyunca bekletilir. Bu süre sonunda domateslerde oluşacak asitlenme azaldığında önceden ayarlanan cam kavanozlara yerleştirilir. Kavanozların kapaklarını kapatmadan her birinin içerisine zeytinyağı gezdirilir ve kapakları kapatılarak ters çevrili halde serin ve kuru bir yere konur. Bu arada kavanozlarda birer santim boşluk bırakılmalıdır ki şişme oluştuğunda hava için yer kalsın. Domatesli biber turşumuz artık kullanılacağı zamana kadar nemsiz kuru ve serin bir yerde bekletilir. Daha sonra kullanmaya başladığınız kavanozu mutlaka açtıktan sonra buzdolabında muhafaza etmeyi unutmayın. Böylelikle bozulmasını engellersiniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 22:08:40
Domatesli Biber Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Domatesli Biber Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Domatesli Biber Turşusu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kapya Biber

Kapya biber, bu biber kırmızı renge sahip acı olmayan bol etli bir biberdir kırmızı biber diye de adlandırılır. Bu biber tam bir ecza deposudur. İçerisinde C...
Devamını Oku

Çarliston Biber

Çarliston biber, diğerlerine göre daha iri, uzun, kalın ve etli yapıda olur. Renk olarak sarı ve yeşil olanları, aynı zamanda acı ve tatlı olanları bulunmakt...
Devamını Oku

Domatesli Biberli Et Kavurma

Domatesli Biberli Et Kavurma: Domatesli biberli et kavurma evimizin ana yemeklerinden biridir. Lezzeti en bilindik ve soframızdan eksik olmayan domatesle, bi...
Devamını Oku

Biber

Biber, biber bir metreye kadar boyu uzayan tohumu sarı renkte olan ve patlıcangillerden bir sebze çeşididir. Kahraman Maraş Gaziantep gibi illerimizde tarlal...
Devamını Oku

Pul Biberli Yoğurt

Pul biberli yoğurt, özellikle kilo vermek isteyen kadınlar tarafından yaygın şekilde kullanılan, kullanımı ve hazırlanması kolay bir kür tarifidir. Daha...
Devamını Oku

Cin Biber

Cin biber, süs biberi olarak da bilinen biber türüdür. Bu biberler genellikle turşu yapımında, ezme yapımında kullanılır. Capsicum frutescens çok yıllık çalı...
Devamını Oku

Biberli Tavuk Sote

Biberli Tavuk Sote, sote ya da sote etmek kızgın tavada yüksek ateş ile pişirmek anlamına gelir. Bu yöntem daha çok et ve tavuk türlerinin pişirilmesinde kul...
Devamını Oku

Biber Tohumu

Biber Tohumu, Biber tohumu genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içerisindeki aylarda dikilmesi tavsiye edilmektedir. Biber tohumunda tohumun kali...
Devamını Oku

Biber Turşusu

Biber Turşusu, Günümüzde pek çok sebzenin turşusu yapılmaktadır. Özellikle kış aylarına yapılan hazırlıklar arasında turşu hemen hemen ilk sırada gelmektedir...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Közlemesi

Kırmızı biber közlemesi, kırmızı biber Anadolu'nun her bölgesinde severek tüketilir. Közlenmiş biber hemen her sofrada salata ve meze olarak, kabul günlerind...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Turşusu

Kırmızı Biber Turşusu, Kış aylarının gelmesi ile her evde bir turşu telaşı başladı. Klasik salatalık turşusu ve karışık turşular her evde her kış zevkle tüke...
Devamını Oku

Yoğurt Limon Pul Biber

Yoğurt limon pul biber: Yoğurt, harika bir protein kaynağı olup metabolizmayı hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Pul biberin yağ yakıcı özelliği vardır. Limon i...
Devamını Oku

Acı Biberli Domates Sosu

Acı Biberli Domates Sosu: ege yöresinde yapılan pratik ve lezzetli bir sostur. Acı biber ve rendelenmiş domates ile hazırlanıp kavanozlara koyduğumuz sos kış...
Devamını Oku

Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği; Dünyada üzerinde yetiştirilen 12.000.000 ton biberin yaklaşık olarak %23'ü Çin'de, %10'u Türkiye'de, %9'u Nijerya'da yetiştirilme...
Devamını Oku

Pul Biber

Pul Biber, Çoğunlukla sıcakta kurutularak yapılan pul biber, tat ve lezzeti arttırmak amacıyla yemeklerde ve kızartmalarda çeşni olarak kullanılmaktadır...
Devamını Oku

Kuru Patlıcan Biber Dolması

Kuru patlıcan biber dolması Türkiye'nin Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sevilerek yapılan bir ana yemektir. Bölgeler içinde farklı ya...
Devamını Oku

Biberli Ekmek Hamuru

Biberli Ekmek Hamuru, Biberli ekmek, gerekmisafirlerimiz için, kadınların günlerinde veya bir sabah kahvaltısı, ikindi çayı için yapabileceğimiz bir hamur iş...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Sosu

Kırmızı Biber Sosu, ev hanımları tarafından sıklıkla hazırlanan bir sostur. Kırmızı biber ve domates kışın bulunmadığı için yaz aylarında hazırlanıp kışa sak...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında Biber Dolması, görüntüsüyle göz dolduran ancak yapımı hiç de zor olmayan bir yemek olan fırında biber dolması hem misafirlerimize hem de ailemize zev...
Devamını Oku

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, kırmızı biber tohumları ile çoğaltılarak üretimi yapılan bir sebzedir. Oldukça faydalı bir besindir ve birçok şekilde yemek yapılarak kullanıl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kapya Biber
Çarliston Biber
Domatesli Biberli Et Kavurma
Biber
Pul Biberli Yoğurt
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024