Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber dolması, Türkiye'nin her bölgesinde sevilerek yapılan bir zeytinyağlı soğuk mezedir. Genellikle akşam yemeklerinde, özel davetlerde ve çay saatlerinde tercih edilir. Bu lezzetli yemek genellikle zeytinyağı kullanılarak hazırlanır. Şimdi biber dolmasının yapımını detaylı bir şekilde inceleyelim.

Biber Dolması Malzemeleri

  • 3 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • Bir demet maydanoz
  • Bir tutam taze nane
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yarım çay fincanı kuş üzümü
  • Yarım çay fincanı kadar dolmalık fıstık
  • 2 büyük domates
  • 2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tuz

Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle iç malzemesi için kuru soğanlar ince küp doğranır ve 2 çay bardağı zeytinyağında kavrulur. Soğanlar kavrulunca doğranmış veya robottan geçirilmiş domatesler eklenir ve karıştırılır. Yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinçler domates karışımına eklenerek hafifçe kavrulur. Yarım çay bardağı dolmalık fıstıklar, kuş üzümü, tarçın, kuru nane, karabiber, toz şeker ve tuz eklenir. Karışım kısaca kavrulduktan sonra ocaktan alınır. Son olarak ince doğranmış maydanoz ve taze nane eklenir ve karıştırılır.

Dolmalık biberlerin üst kısmı açılır ve içleri temizlenip yıkanır. Her biberin içine hazırlanan iç harçtan doldurulur ve tencereye düzenli bir şekilde yerleştirilir. Önemli bir nokta ise pirinçlerin rahatça şişebilmesi için biberleri çok sıkı ve tepeleme doldurmamaktır; biberlerin yarısını biraz geçecek kadar doldurmak yeterlidir. Dolmaların üstünü kapatmak için bir domates küçük küp şeklinde doğranarak her biberin üstüne kapatılır. Son olarak uygun bir tencereye yerleştirilir. Dolmaların üzerine bir çay bardağı kadar zeytinyağı eklenir ve biberlerin yarısını geçecek kadar su ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak dolmalar yaklaşık 30-35 dakika pişirilir. Pirinçler yumuşadığında dolmalar servise hazır hale gelir.

Püf Noktaları

  • Dolma içi için kullanacağınız pirinci mutlaka sıcak suda bekletip yumuşatın ve nişastasından temizlemek için birkaç defa suda yıkayın. Bu şekilde pirinçlerin sert kalmasını önlersiniz.
  • Zeytinyağlı dolma veya sarmanın daha lezzetli olması için sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz.
  • Dolmaların pişerken dağılmaması için üstünü sert bir tabakla kapatın.
  • Fazla kalan dolma içlerini buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
  • Dolmaların kuru olmaması ve daha parlak görünmesi için soğutma işlemi yaparken tencerenin kapağını hafif aralık bırakın.
  • Dolma yapacağınız kabak, patlıcan ve domates gibi sebzelerin dış kabuklarını soymayın.
  • Dolma içinin daha lezzetli olması için soğanı bol miktarda kullanın.
  • Dolma içi için soğanı rendelemek yerine bıçakla doğrayın; bu şekilde daha lezzetli olacaktır.
  • Taze nane, maydanoz ve dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler dolmalara farklı bir tat katar.
  • Dolmaları doldururken pirinç veya bulgur piştiğinde yer kalması için dolmaların üstünde boş yer bırakın ve harcı fazla sıkıştırarak doldurmamaya çalışın.
  • Dolmalar pişerken tuzu doğrudan dolmaların üstüne değil, dolmanın suyuna dökün.
  • Dolmaları pişirirken kurumasını önlemek için üzerine sert ve damarlı birkaç yaprak serebilirsiniz.
  • Dolmayı kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise düşük ateşte pişirin.
  • Pişen dolmaların üstüne biraz zeytinyağı gezdirirseniz dolmalar hem daha tatlı olur hem de daha parlak ve güzel görünür.
  • Pişen dolmaları servis tabağında soğumaya bırakın.
Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Biberli Tuzlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Tuzlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pul Biber Tarifi ve Malzemeleri

Pul Biber Tarifi ve Malzemeleri

Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Omlet Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Omlet Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Salçası Tarifi ve Malzemeleri

Biber Salçası Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Lor Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Lor Tarifi ve Malzemeleri