Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Domatesli Biber Turşusu

Domatesli Biber Turşusu

Domatesli biber turşusu; Su koyulmadan yapılan ve sadece domatesin suyu yeterli olan bir turşu çeşididir. Turşu, ilk Türkler tarafından yapılan bir garnitür çeşididir. Ülkemizde çok yaygın olarak yapılan turşu çeşitleri günümüze gelinceye kadar birçok çeşidi türetilmiştir. Bunlardan birisi de domatesli turşu 'dur. Genellikle biber, lahana kornişon, havuç gibi sebzelerle de yapılan turşu çeşitleri vardır. Turşular kış aylarında yemeklerin yanında Türk mutfağının vazgeçilmezlerinin başında gelir. Birçok hamur işi ile tüketildiği gibi kısır gibi mutfağımıza özgü yemeklerin yanında çok fazla olarak tüketilse de domatesli biberli turşu daha çok sabah kahvaltılarında tüketilen bir turşu çeşididir. Küçük sarı biberler ile yapılan bu turşu çeşidinin tatlı olanları da acılı olanları da vardır. Bu tercihe göre değişiklik göstermektedir.

Genellikle acılı olarak yani acı biberden yapılan domatesli biber turşusu domates ile yapıldığından biberin o keskin acısını birazda olsa hafiflettiğinden yenmesi çok lezzetlidir.

Domatesli biber turşusu malzemeleri

  • Bir baş sarımsak,
  • Bir kilogram küçük sarı biber,
  • Üç kilogram kadar domates,
  • Bir çay bardağı zeytinyağ,
  • Bir su bardağı üzüm sirkesi,
  • Bir tatlı kaşığı kadar toz şeker,
  • Üç yemek kaşık parçalanmış veya ufalanmış kaya tuzu,

Domatesli biber turşusu nasıl yapılır?


Öncelikle her yörede farklı şekillerde yapılan turşu çeşitlerinin hepsi birbirinden lezzetlidir. Özellikle bugün sizlere anlatacağım turşu çeşidini öğrenmenizi tavsiye ederim. Çünkü hem damak tadı arayanlar için hem de turşu severler için denenmesi gereken bir lezzettir.

İlk olarak biberler temizlenip yıkandıktan sonra suyu süzülerek sapları temizlenir. Daha sonra domateslerin kabukları soyularak bir robot yardımı ile iyice ezilir ve püre haline getirilir. İsteğe göre kabuklu da yapılabilir. Tamamen damak lezzetine bağlı olarak değiştirilebilmektedir. Robotta çekilen domatesler geniş ve derin bir kap içerisine alınarak robotta biberler çekilir ve iyice ufaltılır. Daha sonra biberlerde domatesin üzerine dökülür. İçerisine bir kaşık şeker, bir bardak sirke ve kabukları soyulmuş sarımsak dişleri doğranarak ilave edilir. Böylelikle sarımsaklar turşu içerisinde dahada lezzetli bir hale gelir. Domatesli biber turşusu için en son kaya tuzu da ilave edilerek karıştırılır. Tuzunun az olup olmadığına suyundan tadarak anlayabilirsiniz. Daha sonra bütün karışım derin bir tencere içerisine alınarak ağzı kapatılır ve bir gün yani yirmi dört saat boyunca bekletilir. Bu süre sonunda domateslerde oluşacak asitlenme azaldığında önceden ayarlanan cam kavanozlara yerleştirilir. Kavanozların kapaklarını kapatmadan her birinin içerisine zeytinyağı gezdirilir ve kapakları kapatılarak ters çevrili halde serin ve kuru bir yere konur. Bu arada kavanozlarda birer santim boşluk bırakılmalıdır ki şişme oluştuğunda hava için yer kalsın. Domatesli biber turşumuz artık kullanılacağı zamana kadar nemsiz kuru ve serin bir yerde bekletilir. Daha sonra kullanmaya başladığınız kavanozu mutlaka açtıktan sonra buzdolabında muhafaza etmeyi unutmayın. Böylelikle bozulmasını engellersiniz.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 22:08:40
Domatesli Biber Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Domatesli Biber Turşusu Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Domatesli Biber Turşusu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kapya Biber
Kapya Biber
Kapya biber, bu biber kırmızı renge sahip acı olmayan bol etli bir biberdir kırmızı biber diye de adlandırılır. Bu biber tam bir ecza deposudur. İçerisinde C, K ve P vitamini bulunduran bu biber insan sağlığı üzerinde çok etkili ve faydalıdır. Hastal...
Çarliston Biber
Çarliston Biber
Çarliston biber, diğerlerine göre daha iri, uzun, kalın ve etli yapıda olur. Renk olarak sarı ve yeşil olanları, aynı zamanda acı ve tatlı olanları bulunmaktadır. Yemeklerde sebze olarak ya da baharat olarak tüketimi yaygındır. İçeriğindeki C vitamin...
Domatesli Biberli Et Kavurma
Domatesli Biberli Et Kavurma
Domatesli Biberli Et Kavurma: Domatesli biberli et kavurma evimizin ana yemeklerinden biridir. Lezzeti en bilindik ve soframızdan eksik olmayan domatesle, biberin, kırmızı etinize eklenmesi ile yapılır. Hem lezzet hem görüntü olarak gönül rahatlığı i...
Biber
Biber
Biber, biber bir metreye kadar boyu uzayan tohumu sarı renkte olan ve patlıcangillerden bir sebze çeşididir. Kahraman Maraş Gaziantep gibi illerimizde tarlalarda bol miktarda üretimi yapılır. Güneydoğu illerimizde çoğunlukla biberler üretilir ve toz ...
Pul Biberli Yoğurt
Pul Biberli Yoğurt
Pul biberli yoğurt, özellikle kilo vermek isteyen kadınlar tarafından yaygın şekilde kullanılan, kullanımı ve hazırlanması kolay bir kür tarifidir. Daha çok göbek bölgesinde biriken yağları eritmek için etkili olan pul biberli yoğurt, 2 hafta boyunca...
Cin Biber
Cin Biber
Cin biber, süs biberi olarak da bilinen biber türüdür. Bu biberler genellikle turşu yapımında, ezme yapımında kullanılır. Capsicum frutescens çok yıllık çalımsı gövdeye sahip olan, sarı, yeşil ve kırmızı renkteki sivri ya da tombul biçiminde küçük ac...
Biberli Tavuk Sote
Biberli Tavuk Sote
Biberli Tavuk Sote, sote ya da sote etmek kızgın tavada yüksek ateş ile pişirmek anlamına gelir. Bu yöntem daha çok et ve tavuk türlerinin pişirilmesinde kullanılır. İçeriğindeki mineralleri ve vitaminleri koruyarak tavukların daha kısa sürede pişiri...
Biber Tohumu
Biber Tohumu
Biber Tohumu, Biber tohumu genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içerisindeki aylarda dikilmesi tavsiye edilmektedir. Biber tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından oldukça önemli olmaktadır. Biber tohumu ekim derinliği...
Biber Turşusu
Biber Turşusu
Biber Turşusu, Günümüzde pek çok sebzenin turşusu yapılmaktadır. Özellikle kış aylarına yapılan hazırlıklar arasında turşu hemen hemen ilk sırada gelmektedir. Hemen hemen her evde yapılmakta olan turşular hem karışık hem de ayrı ayrı yapılmaktadır. T...
Kırmızı Biber Közlemesi
Kırmızı Biber Közlemesi
Kırmızı biber közlemesi, kırmızı biber Anadolu'nun her bölgesinde severek tüketilir. Közlenmiş biber hemen her sofrada salata ve meze olarak, kabul günlerinde ise ikramlık olarak hazırlayabileceğiniz sayısız seçeneği size sunan eşsiz lezzette bir sun...
Kırmızı Biber Turşusu
Kırmızı Biber Turşusu
Kırmızı Biber Turşusu, Kış aylarının gelmesi ile her evde bir turşu telaşı başladı. Klasik salatalık turşusu ve karışık turşular her evde her kış zevkle tüketilmektedir. Ancak yeni tatlara da kapıyı aralamak gerekir. Kırmızı biber turşusu tarifimiz k...
Yoğurt Limon Pul Biber
Yoğurt Limon Pul Biber
Yoğurt limon pul biber: Yoğurt, harika bir protein kaynağı olup metabolizmayı hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Pul biberin yağ yakıcı özelliği vardır. Limon ise toksinlerden vücudu arındırmaya yardımcı olur. Bu karışımlar bir araya geldiğinde müthiş b...

 

Kapya Biber
Çarliston Biber
Domatesli Biberli Et Kavurma
Biber
Pul Biberli Yoğurt
Cin Biber
Biberli Tavuk Sote
Biber Tohumu
Biber Turşusu
Kırmızı Biber Közlemesi
Kırmızı Biber Turşusu
Yoğurt Limon Pul Biber
Acı Biberli Domates Sosu
Biber Yetiştiriciliği
Pul Biber
Kuru Patlıcan Biber Dolması
Biberli Ekmek Hamuru
Kırmızı Biber Sosu
Fırında Biber Dolması
Kırmızı Biber
Dolmalık Biber
Biberli Tuzlu Kurabiye
Dolma Biber
Biber Sosu
Biber Kızartması
Biberli Yoğurt
Domatesli Biberli Poğaça
Biberli Yumurta
Biberli Lor
Domates Kırmızı Biber Sosu
Popüler İçerik
Acı Biberli Domates Sosu
Acı Biberli Domates Sosu
Acı Biberli Domates Sosu: ege yöresinde yapılan pratik ve lezzetli bir sostur. Acı biber ve rendelenmiş domates ile hazırlanıp kavanozlara koyduğumu...
Biber Yetiştiriciliği
Biber Yetiştiriciliği
Biber Yetiştiriciliği; Dünyada üzerinde yetiştirilen 12.000.000 ton biberin yaklaşık olarak %23’ü Çin'de, %10’u Türkiye’de, %9’u Nijerya’da yetiştiril...
Pul Biber
Pul Biber
Pul Biber, Çoğunlukla sıcakta kurutularak yapılan pul biber, tat ve lezzeti arttırmak amacıyla yemeklerde ve kızartmalarda çeşni olarak kullanılmak...
Kuru Patlıcan Biber Dolması
Kuru Patlıcan Biber Dolması
Kuru patlıcan  biber dolması Türkiye'nin Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sevilerek yapılan bir ana yemektir. Bölgeler içinde ...
Biberli Ekmek Hamuru
Biberli Ekmek Hamuru
Biberli Ekmek Hamuru, Biberli ekmek, gerek misafirlerimiz için, kadınların günlerinde veya bir sabah kahvaltısı, ikindi çayı için yapabileceğimiz bir ...
Kırmızı Biber Sosu
Kırmızı Biber Sosu
Kırmızı Biber Sosu, ev hanımları tarafından sıklıkla hazırlanan bir sostur. Kırmızı biber ve domates kışın bulunmadığı için yaz aylarında hazırlanıp k...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kapya Biber
Çarliston Biber
Domatesli Biberli Et Kavurma
Biber
Pul Biberli Yoğurt
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024