Biber Salçası Biber salçası, yapılışı kolay olan ve hazır olarak almanın yerine evde kendiniz hazırlayabileceğiniz, yemeklerinizi tatlandırmak için kullanılan lezzetli bir salçadır. Biber salçası yapımında kullanılan biberlerin kırmızı olmasına ve acı olmasına özen gösterilmelidir. Acı biber salçası yemeklere ayrı bir tat katar. Bu makalede biber salçası nasıl yapılır, yapılışındaki aşamalar ve içerikte kullanılan malzemeleri sıralayacağız. Hadi kolları sıvayarak işe koyulalım. Hepinize kolay gelsin. Biber Salçası Yapılışında Kullanılan Malzemeler
Biber Salçası Nasıl Yapılır? Biber salçası yapımına ilk olarak biberlerin saplarını keserek ve tohumlarını çıkararak başlayın. Domateslerle beraber iri parçalar halinde doğrayın. Büyük bir tencereye veya iki tencereye doğranan domatesleri ve biberleri koyun. Su ilave etmeden, önce kısık ateşte, daha sonra ise orta ateşte kapağı açık olarak pişirin. Bu işlemi düdüklü tencerede 15 dakika pişirerek de yapabilirsiniz. Pişen malzemeleri robotta iyice parçalayın veya el mikseriyle tencerede püre haline getirin. Bu işlemden sonra isterseniz tekrar ince bir süzgeçten geçirin. Püre haline getirilen biberleri kalın tabanlı bir tencereye alın. Tencereyi kapağı açık olarak kısık ateşte bırakın ve suyunun tamamını çekene kadar yavaş yavaş kaynamaya bırakın. Kaynatırken içine bir tahta kaşık bırakırsanız etrafa sıçramaz. Dibini tutmaması için ara sıra karıştırmanız gerekmektedir. Bu süreç yaklaşık olarak 2,5 saat sürecektir. Tencereye koyulan malzemeler hemen hemen yarıya gelene kadar pişmelidir. Tencereyi ocaktan almadan önce azar azar tuz ilave ederek salçanın tuz miktarını ayarlayın. Biraz tuzlu olması salçanın daha dayanıklı olmasını sağlar. Hazırlanan salçanın suyunu çektiğinden emin olduktan sonra, derin bir tepsiye koyun ve üstünü tülbent ile örtün. Güneş alan bir yerde arada sırada karıştırarak birkaç gün bekletin. İstediğiniz kıvama gelene kadar güneşte bırakmanız yeterli olacaktır. Daha sonra steril edilmiş kavanozlara bölün ve üzerine zeytinyağı gezdirin. Kapağını sıkıca kapatmak gerekir. Açılmış kavanozları buzdolabında saklamalısınız. Biber Salçası Yapılışında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Ekstra Bilgiler ve İpuçları
|