Biberli Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Biberli Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Domates Sosu

Sos; sözcüğü Fransızca (sauce) bir sözcük olup, Latincede tuzlu anlamına gelen "salsus" sözcüğünden gelmektedir.

Aşçılıkta bir yemeğin hazırlanmasında kullanılan veya yemeğin servis esnasında üzerine dökülen yarı katı (yoğun) ya da sıvı haldeki yardımcı yemektir. Soslar, ana yemeğe lezzet, su ya da görsel güzellik katma amacıyla kullanılır. İstisnalar hariç bazı soslar tek başına da tüketilebilir. Genellikle soslar sıvı bileşenler içerir. Ancak makarna türü yiyeceklere ilave edilen soslar daha çok katı olarak hazırlanan bileşenler içermektedir. Hazırlanma şekillerine ve amaçlarına göre soslar beşamel sosu, salata sosu ya da soya sosu gibi isimler alır.

Biberli Domates Sosu İçin Malzemeler

  • 1,5 kg yeşil biber (acı biber tavsiye edilir)
  • 10 kg domates
  • 5 baş sarımsak
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 5 yemek kaşığı tuz

Biberli Domates Sosu Nasıl Yapılır?

Kavanozları ve kapaklarını sterilize etmek için boş olarak 5-10 dakika suda kaynatın. Domateslerin kabuklarını kolayca soymak için büyük bir tencerede su kaynatın. Diğer bir büyük kaba da soğuk su doldurun. Domateslerin üzerine bıçak ile çok derin olmayacak şekilde çizikler atın. Ardından domatesleri kaynar suya atın. Kaynar suya attıktan 3-5 saniye sonra kevgir yardımıyla soğuk suya alın. Bu işlem, domateslerin kabuklarının kolayca soyulması içindir. Kabukları kolayca soyulan domatesleri ikiye bölüp mutfak robotuna alarak püre haline getirin. Püre haline getirdiğiniz domatesleri bir tencereye alın. Biberleri küçük küçük doğrayın.

Not: Sosun içerisinde biber kabuğunun olmamasını istiyorsanız, onun da kabuklarını soyabilirsiniz. Bunun için ilk önce biberleri bol suda yıkayın, sonra sap kısımlarını bir bıçak yardımıyla ayırın ve çekirdeklerini ayıklayın. Biberleri elektrikli fırında közlemeden önce çekirdeklerinden arındırmanız tavsiye edilir, aksi halde çekirdekleri temizlemek biraz zahmetli olur. Temizlenen biberleri yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine sıralayın, fırının ısısını 200-220 dereceye ayarlayın ve ara sıra çevirerek her tarafını pişirin. Kabuklar kolayca soyulabilecek duruma geldiğinde fırından çıkararak soğumasını bekleyin. Soğuyan biberlerin kabuklarını üzerinden alın ve doğrayın.

Kabuklarını soyduğunuz sarımsakları mutfak robotundan geçirin. Domates püresinin içine biberleri, yağı, tuzu, sarımsakları ve şekeri ekleyip ocakta 25-30 dakika kaynatın. Ardından pişen biberli domates sosunu kavanozlara doldurup, kavanozların hemen kapağını kapatın ve kavanozları ters çevirin. Kavanozları bu şekilde soğumaya bırakın.

Uyarı: Ters çevrilen kavanozların kapağında sızma olanları hemen kullanın ve diğerlerini mutlaka güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edin.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Biberli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolmalık Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolmalık Biber Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Pul Biber Tarifi ve Malzemeleri

Pul Biber Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Yumurta Tarifi ve Malzemeleri