Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kuru Biber Dolması

Kuru Biber Dolması

Kuru biber dolması günümüzde ve eski zamanlarda ülkemizde yapılmakta olan insanların kış yemekleri arasında en çok sevdikleri yemeklerden biridir. Bu yemek ülkemizde kış aylarında sevilerek tüketilmektedir. Bu durumun en büyük nedeni tabi ki yaz aylarında daha çok yaş biber yani taze biber dolmasının tüketilmesidir. Yaz aylarında dolma yapılabilecek biberlerin uygun ortamlarda kurutulması ile saklanan kurumuş biberler kış aylarında dolma yapılarak hem en sağlıklı şekilde hem de en lezzetli şekilde tüketilebilmektedir. Kuru biber dolması yapılışı nedeni ile son derece kolay ve maddi olarak maliyeti az olması nedeni ile birçok insanın severek yaptığı yemeklerden biridir. Yapılışı her ne kadar kolay olsa bile diğer yemeklere göre biraz daha zahmet gerektiren bu yemeği tabi ki tarifimizi okuyarak hiç yemek yapmamış kişiler bile kolay bir şekilde yapabilir. Kuru biber dolması ülkemizin her bölgesinde yapılan bir yemektir. Ülkemizin batı bölgelerinde kuru biberler genellikle satın alınır ve dolma yapmak için kullanılır. Ülkemizde tarımın daha yaygın olduğu doğu bölgelerinde ise bu biberler yaz aylarında taze olarak toplanır ve kurutulur. Kuruyan biberleri kış aylarında insanlar biber dolması yapmak amacı ile kullanırlar. Bu durumda doğu bölgelerinde kuru biber dolaması direk üreticiden yapıldığı için maliyet olarak daha ucuz ve aynı zamanda ürünleri kendileri yetiştirdikleri için çok daha sağlıklı olmaktadır. Şimdi bu mükemmel ve ülkemize özgü lezzeti yapmaya geçmeden önce malzemelerden bahsedelim.

Kuru Biber Dolması Malzemeleri

  • Yirmi adet kurumuş biber,
  • İki su bardağı kadar pirinç,
  • Yarım çay bardağının biraz üzerinde zeytinyağı,
  • İki adet orta boy kuru soğan,
  • Bir tatlı kaşığı kuru nane,
  • Üç diş sarımsak,
  • Bir tatlı kaşığı kadar tuz,
  • Bir adet limon suyu,
  • Bir yemek kaşığı kadar salça
İşte bu malzemeleri hazırladıktan sonra sizlerde kuru biber dolması yapılışına geçebilirsiniz Fakat bu yemeğin yapılışına geçmeden önce belirtmek isterim ki bu biber dolmasını yapacağınız pirinç kalitesine önem verin. Böylece çok daha iyi lezzetler elde edeceksiniz. Aynı zamanda eğer sarımsak sevmiyorsanız kuru biber dolması içerisine sarımsak katmadan yapabilirsiniz. Şimdi yapılış aşamalarına geçebiliriz.

Kuru Biber Dolması Nasıl Yapılır?


Öncelikle derin bir tencere alarak içerisine bir miktar su koyalım ve ocağın orta gözüne alarak kaynamasını bekleyelim. Suyumuz kaynamaya başlayana kadar bizde biberleri hazırlayalım ve su kaynadığı zaman kuru biberlerin tümünü suya ekleyelim. Biberlere zarar vermemek için karıştırmayalım ama tüm biberlerin suya temasını sağlayalım. Bir süre kaynayarak yumuşayan biberleri süzülmesi amacı ile sudan çıkaralım ve ocağın altını kapatalım.

Bu arada bizlerde pirincin tümünü temiz bir şekilde yıkayarak onu da süzülmesi için süzgeç içerisine koyalım. Pirinç süzülürken bizde aynı zamanda soğanları yemeklik bir şekilde kıyalım ve süzülmüş olan pirinç ile iyice karıştıralım. Bu karışım üzerine eklemek isterseniz sarımsağı ezerek ekleyin ve ardından salçayı, limon suyunu, tuzu, naneyi ve yağı ekleyerek harcımızı yapmak üzere bol bol karıştıralım. Tüm harcın iyice karışması için bol bol karıştırın ve her yerin eşit olmasına özen gösterin.

Şimdi tüm biberlerin içini yaptığımız harç ile dolduralım ve bu dolmaları tencere içerisine dizelim. Fakat burada belirmek isterim ki çok sık doldurmamaya özen gösterin. Daha sonra tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine boyunu biraz geçecek kadar su ekleyerek ocağa verelim. Su kaynayınca ocağın altını kısalım ve kısık ateşte iyice pişene kadar pişirelim. Pişen dolmaları servis yapmak için uygun servis tabaklarına koyarak afiyetle yiyebilirsiniz. Belirmek isterim ki dolmaları iyice pişirmeden ocağı kapatmayın. Çünkü dolma yaparken insanların en büyük sorunu biberin ve pirinçlerin tam olarak pişmemesidir. Bunun yanı sıra kuru biber dolması yerken sofranıza yoğurt koymayı unutmayın. Zira dolmanın yanında yoğurt son derece yakışmaktadır.

Afiyet Olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 07:11:30
Kuru Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kuru Biber Dolması Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Kuru Biber Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kapya Biber
Kapya Biber
Kapya biber, bu biber kırmızı renge sahip acı olmayan bol etli bir biberdir kırmızı biber diye de adlandırılır. Bu biber tam bir ecza deposudur. İçerisinde C, K ve P vitamini bulunduran bu biber insan sağlığı üzerinde çok etkili ve faydalıdır. Hastal...
Çarliston Biber
Çarliston Biber
Çarliston biber, diğerlerine göre daha iri, uzun, kalın ve etli yapıda olur. Renk olarak sarı ve yeşil olanları, aynı zamanda acı ve tatlı olanları bulunmaktadır. Yemeklerde sebze olarak ya da baharat olarak tüketimi yaygındır. İçeriğindeki C vitamin...
Domatesli Biberli Et Kavurma
Domatesli Biberli Et Kavurma
Domatesli Biberli Et Kavurma: Domatesli biberli et kavurma evimizin ana yemeklerinden biridir. Lezzeti en bilindik ve soframızdan eksik olmayan domatesle, biberin, kırmızı etinize eklenmesi ile yapılır. Hem lezzet hem görüntü olarak gönül rahatlığı i...
Biber
Biber
Biber, biber bir metreye kadar boyu uzayan tohumu sarı renkte olan ve patlıcangillerden bir sebze çeşididir. Kahraman Maraş Gaziantep gibi illerimizde tarlalarda bol miktarda üretimi yapılır. Güneydoğu illerimizde çoğunlukla biberler üretilir ve toz ...
Pul Biberli Yoğurt
Pul Biberli Yoğurt
Pul biberli yoğurt, özellikle kilo vermek isteyen kadınlar tarafından yaygın şekilde kullanılan, kullanımı ve hazırlanması kolay bir kür tarifidir. Daha çok göbek bölgesinde biriken yağları eritmek için etkili olan pul biberli yoğurt, 2 hafta boyunca...
Cin Biber
Cin Biber
Cin biber, süs biberi olarak da bilinen biber türüdür. Bu biberler genellikle turşu yapımında, ezme yapımında kullanılır. Capsicum frutescens çok yıllık çalımsı gövdeye sahip olan, sarı, yeşil ve kırmızı renkteki sivri ya da tombul biçiminde küçük ac...
Biberli Tavuk Sote
Biberli Tavuk Sote
Biberli Tavuk Sote, sote ya da sote etmek kızgın tavada yüksek ateş ile pişirmek anlamına gelir. Bu yöntem daha çok et ve tavuk türlerinin pişirilmesinde kullanılır. İçeriğindeki mineralleri ve vitaminleri koruyarak tavukların daha kısa sürede pişiri...
Biber Tohumu
Biber Tohumu
Biber Tohumu, Biber tohumu genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içerisindeki aylarda dikilmesi tavsiye edilmektedir. Biber tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından oldukça önemli olmaktadır. Biber tohumu ekim derinliği...
Biber Turşusu
Biber Turşusu
Biber Turşusu, Günümüzde pek çok sebzenin turşusu yapılmaktadır. Özellikle kış aylarına yapılan hazırlıklar arasında turşu hemen hemen ilk sırada gelmektedir. Hemen hemen her evde yapılmakta olan turşular hem karışık hem de ayrı ayrı yapılmaktadır. T...
Kırmızı Biber Közlemesi
Kırmızı Biber Közlemesi
Kırmızı biber közlemesi, kırmızı biber Anadolu'nun her bölgesinde severek tüketilir. Közlenmiş biber hemen her sofrada salata ve meze olarak, kabul günlerinde ise ikramlık olarak hazırlayabileceğiniz sayısız seçeneği size sunan eşsiz lezzette bir sun...
Kırmızı Biber Turşusu
Kırmızı Biber Turşusu
Kırmızı Biber Turşusu, Kış aylarının gelmesi ile her evde bir turşu telaşı başladı. Klasik salatalık turşusu ve karışık turşular her evde her kış zevkle tüketilmektedir. Ancak yeni tatlara da kapıyı aralamak gerekir. Kırmızı biber turşusu tarifimiz k...
Yoğurt Limon Pul Biber
Yoğurt Limon Pul Biber
Yoğurt limon pul biber: Yoğurt, harika bir protein kaynağı olup metabolizmayı hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Pul biberin yağ yakıcı özelliği vardır. Limon ise toksinlerden vücudu arındırmaya yardımcı olur. Bu karışımlar bir araya geldiğinde müthiş b...

 

Kapya Biber
Çarliston Biber
Domatesli Biberli Et Kavurma
Biber
Pul Biberli Yoğurt
Cin Biber
Biberli Tavuk Sote
Biber Tohumu
Biber Turşusu
Kırmızı Biber Közlemesi
Kırmızı Biber Turşusu
Yoğurt Limon Pul Biber
Acı Biberli Domates Sosu
Biber Yetiştiriciliği
Pul Biber
Kuru Patlıcan Biber Dolması
Biberli Ekmek Hamuru
Kırmızı Biber Sosu
Fırında Biber Dolması
Kırmızı Biber
Dolmalık Biber
Biberli Tuzlu Kurabiye
Dolma Biber
Biber Sosu
Biber Kızartması
Biberli Yoğurt
Domatesli Biberli Poğaça
Biberli Yumurta
Biberli Lor
Domates Kırmızı Biber Sosu
Popüler İçerik
Acı Biberli Domates Sosu
Acı Biberli Domates Sosu
Acı Biberli Domates Sosu: ege yöresinde yapılan pratik ve lezzetli bir sostur. Acı biber ve rendelenmiş domates ile hazırlanıp kavanozlara koyduğumu...
Biber Yetiştiriciliği
Biber Yetiştiriciliği
Biber Yetiştiriciliği; Dünyada üzerinde yetiştirilen 12.000.000 ton biberin yaklaşık olarak %23’ü Çin'de, %10’u Türkiye’de, %9’u Nijerya’da yetiştiril...
Pul Biber
Pul Biber
Pul Biber, Çoğunlukla sıcakta kurutularak yapılan pul biber, tat ve lezzeti arttırmak amacıyla yemeklerde ve kızartmalarda çeşni olarak kullanılmak...
Kuru Patlıcan Biber Dolması
Kuru Patlıcan Biber Dolması
Kuru patlıcan biber dolması Türkiye'nin Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sevilerek yapılan bir ana yemektir. Bölgeler içinde ...
Biberli Ekmek Hamuru
Biberli Ekmek Hamuru
Biberli Ekmek Hamuru, Biberli ekmek, gerek misafirlerimiz için, kadınların günlerinde veya bir sabah kahvaltısı, ikindi çayı için yapabileceğimiz bir ...
Kırmızı Biber Sosu
Kırmızı Biber Sosu
Kırmızı Biber Sosu, ev hanımları tarafından sıklıkla hazırlanan bir sostur. Kırmızı biber ve domates kışın bulunmadığı için yaz aylarında hazırlanıp k...
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması, görüntüsüyle göz dolduran ancak yapımı hiç de zor olmayan bir yemek olan fırında biber dolması hem misafirlerimize hem de ailem...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kapya Biber
Çarliston Biber
Domatesli Biberli Et Kavurma
Biber
Pul Biberli Yoğurt
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024