Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi
Malzemeler:
- 10-12 adet dolmalık biber (kırmızı veya yeşil)
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet orta boy soğan
- 2 adet domates
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet dereotu
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- Tuz, karabiber
- 1 su bardağı sıcak su
Hazırlık Aşamaları:
1. Biberlerin Hazırlanması:
- Biberlerin sap kısımlarını kesin ve içlerini temizleyin
- Biberleri tuzlu suda 10 dakika bekletin ve süzün
2. İç Harcın Hazırlanması:
- Soğanı ince ince doğrayın
- Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın
- Maydanoz ve dereotunu ince kıyın
- Bir kasede pirinç, soğan, domates, yeşillikler ve baharatları karıştırın
- Zeytinyağının yarısını ve salçayı ekleyip iyice karıştırın
3. Doldurma İşlemi:
- Hazırladığınız iç harci biberlere doldurun
- Biberleri fırın tepsisine dizin
- Üzerlerine kalan zeytinyağını gezdirin
- Sıcak suyu tepsiye ekleyin
4. Pişirme:
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında
- 40-45 dakika pişirin
- Biberler yumuşayıp üzeri kızarana kadar kontrollü pişirin
5. Servis:
- Fırından çıkardıktan sonra 15-20 dakika dinlendirin
- Ilık veya oda sıcaklığında servis yapın
Püf Noktaları:
- Pirinci yıkamayı unutmayın
- Biberleri çok sıkı doldurmayın, pirinç pişerken genişler
- Fırının altına su koyarsanız daha nemli pişer
- İsteğe bağlı olarak iç harca çam fıstığı veya kuş üzümü ekleyebilirsiniz
Not: Bu tarif 4-6 kişiliktir. Biber dolmalarınızı yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun! |