Kıyma ile kuru biber ve patlıcan dolması nasıl yapılır?

Geleneksel lezzetleri modern mutfaklarla buluşturan kıymalı kuru biber ve patlıcan dolması, hem görsel şölen hem de damak zevkine hitap eden bir tarif. Malzeme hazırlığından pişirme tekniklerine kadar tüm süreç, bu özel yemeğin püf noktalarını içeriyor.

20 Kasım 2025

Kıymalı Kuru Biber ve Patlıcan Dolması Tarifi


Malzemeler:


  • 10-12 adet kuru biber (dolmalık)
  • 4-5 adet küçük patlıcan
  • 300 gr kıyma (kuzu veya karışık)
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 demet maydanoz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 litre sıcak su

Hazırlık Aşaması:


  • Kuru biberleri sıcak suda 15-20 dakika bekletin
  • Patlıcanları alacalı soyun ve çekirdekli kısımlarını oyun
  • Soğanı ince ince doğrayın
  • Sarmısakları ezin
  • Maydanozu ince kıyın
  • Pirinci yıkayın ve süzün

İç Harç Hazırlığı:

  • Zeytinyağını bir tavada kızdırın
  • Soğanı pembeleşene kadar kavurun
  • Sarmısakları ekleyip 1 dakika daha kavurun
  • Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurun
  • Salçaları ekleyip 2-3 dakika kavurun
  • Pirinci ekleyip 2 dakika karıştırın
  • Baharatları, tuzu ve nar ekşisini ekleyin
  • Maydanozu ekleyip ocaktan alın

Doldurma İşlemi:

  • Kuru biberleri sudan çıkarıp süzün
  • Patlıcan ve biberleri iç harcıyla doldurun
  • Ağız kısımlarını hafifçe kapatın
  • Tencerenin tabanına birkaç patlıcan sapı veya domates dilimi yerleştirin

Pişirme:

  • Dolmaları sıkı bir şekilde tencereye dizin
  • Üzerine sıcak su ekleyin (dolmaların yarısına kadar)
  • Üzerine bir tabak kapatın
  • Kısık ateşte 35-40 dakika pişirin
  • Ocaktan almadan 5 dakika önce tabağı kaldırın

Servis Önerisi:

  • Ilık veya oda sıcaklığında servis yapın
  • Üzerine yoğurt ile servis edebilirsiniz
  • Yanında pilav ile mükemmel gider

Püf Noktaları:

  • Kuru biberleri çok uzun süre ıslatmayın, yumuşak olurlar
  • Dolmaları çok sıkı doldurmayın, pirinç şişer
  • Pişirme sırasında tencerenin kapağını sık açmayın
  • Dolmaların dağılmaması için piştikten sonra 10 dakika dinlendirin

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Acı Biber Tarifi ve Malzemeleri
Acı Biber Tarifi ve Malzemeleri
Biber Tohumu Ekimi ve Bakımı
Biber Tohumu Ekimi ve Bakımı
Biber Salçası Tarifi ve Malzemeleri
Biber Salçası Tarifi ve Malzemeleri
Kırmızı Biber Közlemesi Tarifi ve Malzemeleri
Kırmızı Biber Közlemesi Tarifi ve Malzemeleri
Biber Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Biber Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Biberli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri
Biberli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri
Biberli Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Biberli Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Biber Gazı Etkileri ve Zararları
Biber Gazı Etkileri ve Zararları
Dolmalık Biber Tarifi ve Malzemeleri
Dolmalık Biber Tarifi ve Malzemeleri
Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Biberli Lor Tarifi ve Malzemeleri
Biberli Lor Tarifi ve Malzemeleri
;